Predsjednik FIA-e Jean Todt izjavio je početkom devetoga mjeseca 2017. da ne mari što su navijači protiv uvođenja halo zaštite u 2018. jer vjeruje da će to spriječiti ozljede glave u sve češćim nesrećama u motorsportu što se pokazalo ključnom nakon zastrašujuće nesreće Romaina Grosjeana u Bahrainu.

FIA je 2016. testirala halo zaštitu na brojnim bolidima, petkom na slobodnim treninzima, a 2017. je stigla i službena potvrda da će takva zaštita biti obavezna 2018. i to ne samo u Formuli 1, nego i u Formuli 2.

Takve vijesti nisu dočekane s oduševljenjem kod navijača zbog upitne estetike halo zaštite, ali Jean Todt pokušao je ublažiti šok izjavama da će estetika do početka iduće sezone biti poboljšanja, a nije odbacio ni mogućnost da vodeći u prvenstvu ima halo zaštitu posebne boje.

Činjenica da je velika većina navijača protiv uvođenja halo zaštite predsjednika ne zanima previše.

“Iskreno, ne marim za to,” rekao je Todt.

“Ono za što marim je ako se nešto dogodi i shvatim da nismo učinili nešto što smo mogli.”

“Ako pogledate sve novije ozbiljnije nesreće u utrkama jednosjeda, sve one bile su oko glave. Siguran sam da ćemo vidjeti i druge teške nesreće i moramo imati viziju kako bismo nešto učinili prije nego se to dogodi.”

Momčadi će moći iskoristiti 20 mm slobode na halo zaštiti kako bi aerodinamički oblikovali nosače koji štite vozačevu glavu, što bi trebalo popraviti i estetiku, a Todtu se sviđa i ideja da vodeći čovjek prvenstva nosi halo druge boje.

“Postoje neke pametne ideje, jedna od njih je i da bi vodeći čovjek prvenstva trebao imati različitu boju halo-a.”

“Želim vidjeti i ime i broj vozača. Možda će biti prilike za to, iako čujem da su neke momčadi već prodale taj prostor sponzorima.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Emilije Romagne 2021. – Vozači koristili svih pet komponenti guma

Vozači su na vrlo sadržajnoj VN Emilije Romagne koristili svih pet komponenti Pirellijevih…