Red Bull će s novim RB14 biti spreman za prvi predsezonski test u Barceloni, a Toro Rosso je sa svojim STR13 ispred velike sestrinske momčadi iako su ispred sebe imali izazov prilagodbe bolida na Hondinu pogonsku jedinicu.

Četiri tjedna prije početka testiranja Red Bull vjeruje da će novi bolid biti spreman na vrijeme iako svake godine maksimalno odgađaju produkciju dijelova kako bi što više vremena ostalo za razvoj.

“Na temelju prošlogodišnjeg iskustva, povukli smo granicu za inženjere, ovoga puta neće biti problema s dolaskom na prvi test,” rekao je Red Bullov motorsport savjetnik Helmut Marko.

FIA-ini sigurnosni testovi većinom su uspješno odrađeni, ali novi RB14 još uvijek mora proći neke testove. Toro Rosso je po tom pitanju ispred Red Bulla jer je STR13 već prošao testove za šasiju, nos, stražnju sigurnosnu strukturu i halo zaštitu, bez obzira što su morali prilagoditi šasiju za novi motor.

“Toro Rosso je uvijek malo ispred Red Bulla s konstrukcijom novoga bolida. Ako Toro Rosso kreće s produkcijom, Red Bull još nije završio ni dizajn.”

Novi RB14 ispunjava očekivane brojke

Marko kaže da Red Bullov novi bolid postiže očekivane rezultate u zračnom tunelu, ali da je to slučaj svake godine, što ne znači da će tako biti i na stazi. Upravo smo tome svjedočili prošle sezone kada zbog nedovoljno dobre korelacije podataka RB13 nije ispunio očekivanja i sezonu započeo više od sekundu iza Mercedesa i Ferrarija.

“Imamo optimalne vrijednosti, ali ponavljam – imamo ih svake godine. Prošle godine imali smo sirovo buđenje na prvim testiranjima jer se obećanja iz zračnoga tunela nisu ostvarila.”

Adrian Newey i dalje će biti uključen u dizajn i razvoj novoga RB14, ali ne 100%-tnim angažmanom.

“Neće biti uključen 100%, ali bit će vrlo uključen.”

Honda bi uskoro mogla sustići Renault

Marko kaže da Red Bull još ne zna koje će motore koristiti 2019., ali pohvalio je Hondu za koju kaže da je napravila korak naprijed s novim motorom.

“Honda je vrlo aktivna i već su pronašli nešto,” rekao je.

“Možda uspiju biti na razini Renaulta s drugom specifikacijom motora. Honda je morala činiti kompromise zbog McLarenove specifikacije šasije.”

“Nisu mogli slobodno razvijati i bili su prilično ograničeni. Alonso je učinio sve kako bi Honda izgledala loše.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton najbrži uoči kvalifikacija za VN Rusije

Lewis Hamilton odvozio je najbrži krug na trećem slobodnom treningu u Sochiju na kojem je …