Šef Toro Rossove F1 momčadi Franz Tost vjeruje da Formula 1 mora imati više sudara ukoliko želi vratiti svoju popularnost, a kritizira i trenutno suludo visoke troškove u Formuli 1 koji vrlo malo pridonose ukupnom spektaklu.

Formula 1 izgubila je dio svoje privlačnosti uvođenjem turbo motora i ERS sustava 2014. koji su povećali termičku učinkovitost motora, smanjili potrošnju, ali i zvuk koji je generacijama uveseljavao F1 navijače.

Ove sezone uveden je i halo sustav zaštite vozačeve glave koji uvelike narušava estetiku bolida, a zbog sve većeg naglaska na sigurnost staze su sve sigurnije i s velikim brojem asfaltnih zona.

Tost vjeruje da bi Formula 1 trebala zadržati element nepredvidivosti, ali i izazvati uzbuđenje kod gledatelja.

“Ljudi žele pretjecanja, različite pobjednike i sudare. Ne žele da se itko ozlijedi, ali žele ponovno vidjeti sudare,” rekao je Tost.

“Samo govorim ono što meni prijatelji govore. Hej Franz, u prošlosti smo gledali prva dva kruga jer bi se uvijek netko slupao na startu, a sad ni toga više nema.”

“To je zaista tako.”

“Ili ćemo prihvatiti ono što navijači žele ići će interes za Formulom 1 nastaviti opadati.”

“Sjeća li se itko utrke u Abu Dhabiju prošle sezone? Da imamo više takvih utrka više nitko ne bi bio zainteresiran za Formulu 1. Moramo pokazati više.”

“Da sam ja Liberty Media, sve bih preokrenuo naglavačke. Mi smo totalno ludi što trošimo 400 ili 500 milijuna godišnje! A na što? Da dva bolida pruže spektakl u nedjelju poslijepodne.”

“Bože dragi, možemo ponuditi isti spektakl i za 80 ili 100 milijuna.”

Tost je naveo i primjer suludoga trošenja u Formuli 1, a to su različite inačice krila koje se međusobno minimalno razlikuju.

“Mogu vam pokazati krila koja čuvamo u tvornici u Faenzi. U Italiji moramo čuvati stvari pet godina zbog poreznih zakona.”

“I onda vidim nekoliko krila koja imaju možda malo drukčiji radijus zakrivljenosti. Potrošili smo milijune ni na što!”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Rezultati prvoga testa F1 bolida za 2021. ‘iznad očekivanja’

FIA i Formula 1 testirali su 50%-tni model novoga F1 bolida za 2021. u zračnom tunelu kako…