gume

Formula 1 od 2007. ima jednog dobavljača guma (Bridgestone od 2007. do 2010., Pirelli od 2011.) i danas sve momčadi koriste identične Pirellijeve gume. Prednosti jednog dobavljača u odnosu na više istovremeno prisutnih su bliže utrkivanje, smanjeni troškovi testiranja i razvoja te nemogućnost favoriziranja velikih momčadi i izradi posebnih guma za njih.

Na svakoj Velikoj Nagradi momčadi imaju na raspolaganju dvije specifikacije (ili mješavine) guma za suho. Osim ako su uvjeti mokri, vozači u utrci moraju koristiti obje mješavine guma. Specifikacije se vizualno razlikuju po boji bočnih natpisa: super soft su crvene boje, soft žute, medium su bijele, a hard narančaste.

>> TEHNIKA: Gume u Formuli 1

>> Tehnički pravilnik: Kotači i gume

Tijekom trkaćeg vikenda, svaki vozač na raspolaganju ima 13 setova guma za suho – sedam tvrđe (eng. prime) mješavine i šest mekše (eng. option), četiri seta prijelaznih guma (eng. intermediate, za manje vode na stazi) i tri seta kišnih guma (eng. wet, za puno vode na stazi).

pirelli-medium-hard-oz-racing
Medium (bijele) i hard (narančaste) mješavine Pirellijevih guma

Jedan set tvrđih guma može se koristiti samo u prvih 30 minuta prvog slobodnog treninga i mora se vratiti dobavljaču guma prije drugog slobodnog treninga. Još jedan set tvrđih guma mora se vratiti prije drugog slobodnog treninga i još po jedan set od svake mješavine prije početka trećeg slobodnog treninga.

Vozaču tako nakon slobodnih treninga ostaje devet setova guma za suho (četiri seta tvrđih i pet mekših) za ostatak vikenda, ali još po jedan set svake mješavine mora se vratiti prije početka subotnjih kvalifikacija

Također, jedan set mekših guma može se koristiti samo tijekom Q3 na bolidima koji su se kvalificirali u Q3 i moraju se vratiti proizvođaču guma prije početka utrke. Jedan set mekših guma, koji su bili namijenjeni bolidima koji se nisu kvalificirali u Q3, može se koristiti samo u utrci. Na početku utrke bolidi koji su vozili u Q3 moraju imati gume na kojima je vozač odvozio svoje najbrže vrijeme u Q2.

Na nekim utrkama momčadi u razvojne svrhe mogu dobiti dodatne setove tvrđih i mekših guma na Prvom i Drugom slobodnom treningu. Momčadi će o tome biti obaviještene barem tjedan dana ranije.

Pirelli će uskoro uvesti novu ultra soft komponentu guma
Pirelli će uskoro uvesti novu ultra soft komponentu guma

Momčadi smiju koristiti kišne gume tijekom kvalifikacija i utrke. Ali tijekom prethodnih treninga mogu ih koristiti samo ako je direktor utrke proglasio uvjete kišnim. Ako su prvi i drugi slobodni trening proglašeni kišnim jedan od setova guma koje bi vozači inače vratili prije starta trećeg slobodnog treninga smiju zadržati, ali ga moraju vratiti dobavljaču guma prije početka kvalifikacija. Ako utrka starta iza sigurnosnog automobila zbog jake kiše, korištenje kišnih guma je obavezno. Kišne gume označene su plavim natpisima na bočnim stranicama, dok su intermediate gume označene zelenim natpisima.

Osim ako su koristili kišne gume, vozači u utrci moraju koristiti obje komponente guma za suho ili će biti diskvalificirani. Ako je utrka prekinuta i ne može se nastaviti, vozaču koji nije koristio obje komponente guma za suho dodat će se 30 s na njegovo ukupno vrijeme utrke.

Sve gume dobivaju jedinstveni bar kod na početku vikenda kako bi FIA mogla pratiti njihovo korištenje i osigurati da nijedna momčad ne krši pravila.

pirelli-medium-soft

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren objasnio zašto su se odlučili za hard gume u završnici VN Velike Britanije

Šef McLarenove F1 momčadi Andrea Stella objasnio je zašto su se odlučili staviti najtvrđe …