Upoznajte F1: Kočioni sustav

kocnice_disk_closeup

Bolidi Formule 1 moraju imati jedan kočioni sustav kojim se upravlja jednom kočionom papučicom. Ipak, sustav se mora sastojati od dva hidraulička kruga – jednog za prednje i jednog za stražnje kotače. Ukoliko jedan od hidrauličkih krugova otkaže, drugi mora ostati u funkciji. Sustav protiv blokiranja kočnica (ABS, eng. Anti Lock Brakes) nisu dozvoljeni – kočioni pritisak mora regulirati vozač pritiskom na papučicu, a ne bilo koji drugi sustav. Jedina iznimka je elektronski sustav kontrole stražnjih kočnica uveden 2014. kako bi se kompenzirala dodatna snaga koju sustav za obnovu energije ERS generira na kočenju.

>> Tehnika: Kočnice u Formuli 1

Svaki kotač ne smije imati disk većeg promjera od 278 mm niti smije biti deblji od 28 mm. Svaki disk smije imati samo jednu aluminijsku kočionu čeljust, najviše šest kružnih klipova i ne više od dvije kočione pločice.

Veličina usisnika za hlađenje kočnica striktno je kontrolirana, a momčadi veličinu i oblik prilagođavaju zahtjevima staze i uvjetima koji na njoj vladaju. Korištenje tekućine za hlađenje kočnica je zabranjeno.

usisnici_za_prednje kocnice

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedesova poboljšanja o kojima ovisi borba za naslov prvaka

Mercedes je na desetu utrku prvenstva na Silverstoneu donio dugo najavljivani paket aerodi…