Upoznajte F1: Prekid i nastavak utrke

prekid

Ako je utrka prekinuta zbog incidenta ili loših uvjeta na stazi, na stazi će se pojaviti crvene zastave. Kad do toga dođe, zatvara se izlaz iz boksa i svi bolidi moraju polako doći na startno mjesto bez prestizanja i zaustaviti se na način da prvi bolid koji stigne na mjesto do pole positiona zauzima prvo mjesto. Bilo koji vozač koji uđe u boks za vrijeme crvenih zastava dobit će kaznu prolaska kroz boks.

Sigurnosni automobil dolazi na čelo kolone, a dok je utrka prekinuta članovi momčadi mogu doći na stazu i raditi na bolidima, ali dolijevanje goriva nije dozvoljeno.

Bolidi koji su već bili u boksu u trenutku kad su na snagu stupile crvene zastave mogu tamo i ostati kako bi se na njima radilo, a drugim bolidima na startu mogu se pridružiti na mjestu gdje su bili u trenutku prekida utrke.

Obavijest o nastavku utrke mora se dati najmanje deset minuta prije, a utrka se nastavlja pod sigurnosnim automobilom koji će voditi kolonu vozača prije nego se povuče u boks. Kao i obično, pretjecanja iza sigurnosnog automobila su zabranjena, osim ako je vozač kasnije krenuo sa starta, čime je prisilio druge da ga preteknu. U ovom slučaju, zaostali vozač smije prestići te bolide kako bi se vratio na izvorno mjesto. Ako se ne uspije vratiti na svoje mjesto do kraja kruga, mora ući u boks i vratiti se u utrku tek kad svi vozači prođu izlaz iz boksa.

Ako iz bilo kojeg razloga nije moguće nastaviti utrku, pravila kažu da će se vozači klasificirati prema poretku od dva kruga prije. Primjerice, ako se utrka prekine u 33. krugu, vozači će se klasificirati prema poretku iz 31. kruga.

Nijedna utrka ne smije trajati duže od četiri sata, neovisno o prekidima.

aus_2014_start

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…