Upoznajte F1: Procedure u boksu

pitlane

Na svakoj stazi traka boksa (pit-lane) podijeljena je na dvije trake. Traka bliža stazi je ‘brza traka’ (eng. fast lane), dok je traka bliža garažama ‘unutarnja traka’ (eng. inner lane).

FIA određuje mjesta garažama i prostor u unutarnjoj traci gdje momčadi mogu raditi na bolidima, a postoji i označeno mjesto (eng. pit box) gdje momčadi mogu vršiti zaustavljanja u boksu tijekom treninga, kvalifikacija i utrke.

Osim sušenja i metenja, momčadima je zabranjeno poboljšavati prijanjanje na podlozi gdje se vrše zaustavljanja u boksu. Osoblje smije stajati u pit laneu samo neposredno prije zaustavljanja i moraju se povući u garaže čim završe svoj posao. Također, momčad ima odgovornost pustiti svog vozača da krene samo kad postoje sigurni uvjeti za to (ne dolazi drugi vozač, sve gume ispravno montirane itd.) U suprotnom slijedi kazna u samoj utrci, najčešće prolazak kroz boks za vozača koji je nesigurno pušten nakon zaustavljanja, a momčad dobiva i novčanu kaznu.

Tijekom treninga, dolijevanje goriva dopušteno je jedino u momčadskim garažama. Vozač smije ostati u bolidu, ali motor mora biti ugašen. Tijekom svih nadolijevanja goriva ili drugih radnji vezanih uz gorivo osoblje mora nositi zaštitnu vatrootpornu odjeću, a mora biti prisutna i osoba koja će imati spreman aparat za gašenje požara.

Momčadi smiju mijenjati količine goriva u bolidima tijekom treninga i kvalifikacija, ali od 2010. dodavanje (ili crpljenje) goriva tijekom utrke je zabranjeno.

Postoje i ograničenja brzine u boksu od 80 km/h na svim Velikim Nagradama osim Australije, Monaca i Singapura gdje zbog konfiguracija staze ograničenja iznose 60 km/h.

istanbul-2011--massa-boks

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

2 Komentari na "Upoznajte F1: Procedure u boksu"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
McLarenF1GTR
Pretplatnik

Svakako dobra vijest 😀

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…