super formula kobayashi 2015

super formula OTS system one light remaining

McLarenov testni i rezervni vozač Stoffel Vandoorne osigurao je vozačko mjesto u japanskoj Super Formuli 2016. nakon što nije uspio pronaći mjesto u Formuli 1.

Iako je 2015. dominantno osvojio naslov prvaka GP2 serije, Vandoorne nije uspio pronaći momčad s kojom bi se natjecao u svjetskom prvenstvu Formule 1, a McLaren ga je zadržao kao testnog i rezervnog vozača i 2016.

Pročitajte više o relativno neeksponiranoj Super Formuli i natjecanju koje joj je prethodilo i upoznajte se s tehničkim specifikacijama njihovih bolida.

NASLJEDNIK FORMULE NIPPON

formula nippon testing fuji 1998
Formula Nippon test, Fuji 1998.

Japanska Super Formula utemeljena je 2013. i nasljednik je popularne Formule Nippon koja se prvi puta vozila 1996. i čiji je prvi prvak bio Ralf Schumacher. Iduće godine prvak je još jedan budući F1 vozač, Španjolac Pedro de la Rosa, kao i Ralph Firman koji je prvak postao 2002., a 2003. vozio za Jordan.

Kazuki Nakajima postao je prvak Formule Nippon 2012., nakon što je od 2007. do 2009. već vozio u Formuli 1 za Williams. Japanac je uspjeh ponovio i 2014., ali pod imenom Super Formula.

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

super formula pre season test 2015
Testiranje Super Formule uoči sezone 2015.

Svi bolidi koriste istu Dallarinu šasiju i 2,0-litrene turbo motore s četiri cilindra i izravnim ubrizgavanjem goriva koje isporučuju Toyota (RI4A) i Honda (HR414E).

Jedini dobavljač guma je japanski proizvođač Yokohama.

Bolidi teže 660 kg s vozačem, minimalna težina motora je 85 kg, a snaga je 550 KS koja je ograničena protokom goriva. Mjenjač isporučuje britanski specijalist Ricardo i ima šest brzina koje se biraju polugama iza upravljača.

Ovjes je pushrod konfiguracije sprijeda i straga, karbonske diskove i kliješta isporučuje Brembo, a sigurnosni standardi udovoljavaju FIA-inim propisima iz 2010.

OVERTAKE SYSTEM (OTS)

super formula kobayashi 2015
Kamui Kobayashi, Super Formula, Suzuka 2015.

Sustav za pretjecanje (eng. overtake system, OTS) pomoć je za pretjecanje koji se temelji na kratkotrajnom povećanju protoka goriva što povećava snagu motora za oko 5%, a vozači dodatnu snagu na raspolaganju imaju 20 sekundi. OTS vozači smiju koristiti pet puta u utrci, a da je vozač aktivirao OTS vidi se po treperećim LED svjetlima (njih 5) iznad vozačeve glave.

Broj svjetlećih lampi označava koliko vozač još puta smije iskoristiti OTS, a kada ga odluči koristiti svjetla trepere.

Vodeći u prvenstvu ima crvena svjetla, a ostali vozači bijela.

ONBOARD KRUG NA SUZUKI 2014. – SAMO 4 SEKUNDE SPORIJI OD F1 2014.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren cilja započeti F1 sezonu 2023. s konkurentnim bolidom

McLaren planira napraviti veliki korak naprijed s bolidom za iduću sezonu i startati sezon…