2022 Singapore GP Sainz and Leclerc Ferrari after the race Photo Ferrari Edited by MAXF1net

Novi Ferrarijev F1 šef Frederic Vasseur kaže da je u momčadi poput Ferrarija jedini cilj boriti se za pobjede i završiti prvi na kraju prvenstva, ali da pritom neće imati vozača broj jedan i vozača broj dva osim eventualno u kasnijoj fazi sezone.

Vasseur će ove godine zamijeniti Binotta na mjestu šefa momčadi nakon što je napustio poziciju čelnoga čovjeka Alfa Romeove momčadi, a očekivanja nakon razočaravajuće prošle sezone su uobičajeno velika i navijači žele naslov prvaka, prvi od 2008.

Bez obzira što je Ferrari u vrijeme Schumachera, Todta i Brawna imao jasno postavljenu hijerarhiju među vozačima, to neće biti slučaj kod Vasseura budući da imaju dva vrlo dobra i izjednačena vozača u Leclercu i Sainzu, slično kao što je bilo i pod vodstvom Binotta.

“Ovo je jasna situacija”, rekao je Vasseur na svom prvom susretu s novinarima otkako je preuzeo vodstvo u Maranellu. “Mislim da je svugdje isto.”

“Imamo dva vrlo dobra vozača koji mogu obaviti posao”, nastavio je. “Imat ćemo kapacitet pružiti im potpuno isti automobil, istu strukturu i istu podršku.”

“Ono što je jasno jest da je cilj pobjeđivati s Ferrarijem i za Ferrari. Neće biti broja jedan i broja dva.”

“Ali ako u jednoj fazi moramo nešto poduzeti, ja ću to poduzeti. Nije važno je li za jednoga ili drugoga. Ali ako u jednoj fazi sezone moram nešto učiniti, učinit ću to.”

“Nije stvar donijeti odluku u lipnju ili rujnu… morate djelovati u sezoni kada je očito da će jedan biti u puno boljoj poziciji od drugog, a ne prije. To bi mogle biti dvije utrke prije kraj ili prije.”

Ovo je posljednja godina u Leclercovom trenutnom ugovoru, a Vasseur, koji je radio s njim u Alfa Romeu u njegovoj prvoj sezoni u Formuli 1 2018., bit će spreman zadržati ga u momčadi iako smatra da je to tema za kasniji dio godine.

“Pred nama je još nekoliko mjeseci ugovora s Charlesom”, rekao je. “Ali ne želim tu temu danas stavljati na stol. Mislim da to ne bi bio dobar način za početak suradnje.”

“Moramo biti fokusirani na sportsku stranu kako bismo postigli rezultate. To je kao za svadbu, ako su obje strane stola zadovoljne situacijom, idemo dalje.”

“Danas to nije prioritet, imamo dobar odnos i imat ćemo vremena razgovarati o tome. Ali prvo i mislim da je jedina tema danas da moramo biti usredotočeni na čisti učinak i postizanje rezultata.

Unatoč tome što je radio s Leclercom u Alfi, Vasseur je bio spreman odbaciti svaki razgovor o favoriziranju.

“Započeo sam razgovor s Carlosom i Carlosovom upravom dok sam bio u Renaultu, da ga privučem i potpišem ugovor za 2017. ili nešto slično”, rekao je. “Onda se pridružio nešto kasnije, kada sam bio u Sauberu.”

“Pokušao sam ponovno potpisati Carlosa bez uspjeha. Rekao sam, ‘u redu, ako želim privući Carlosa, najbolji način je da se pridružim timu gdje je on. Uvijek smo imali jako dobar odnos. Vjerujem mu i mislim da je u nekoliko godina pokazao da je potencijalni pobjednik. To je vrlo važno za momčad. I opet, na ovom nećemo imati broj jedan i broj dva.”

Vasseur ne bježi od odgovornosti koju donosi Ferrari

Vasseur je svjestan da kao šef Ferrarijeve momčadi mora imati jasan cilj osvajanja pobjeda i naslova, ali da ne želi žuriti s velikim promjenama u momčadi.

“Kad ste vrhunski tim, ne možete imati drugi cilj osim pobjede”, rekao je. Ne možete započeti sezonu govoreći ‘u redu, bit ću zadovoljan s drugim mjestom’. Bio bi to nedostatak ambicije i mislim da imamo sve da napravimo dobar posao i cilj mora biti pobjeda, sigurno.”

Dok je Ferrarijev konačni neuspjeh doveo do odlaska Binotta, Vasseur smatra da bi u ovom trenutku bilo “arogantno” provesti bilo kakve značajne promjene u pogledu osoblja u Maranellu.

“Imamo razgovore kako bismo pokušali razumjeti kako bismo mogli poboljšati sustav, koje bi mogle biti slabosti sustava i pokušati napraviti bolji posao”, rekao je.

“Ali to je više kontinuirano poboljšanje nego veliki koraci ili velike promjene koje s moje točke gledišta ne bi imale smisla,”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najava VN Saudijske Arabije – Mogu li se suparnici približiti Red Bullu?

Druga utrka sezone vozi se u Saudijskoj Arabiji, na najbržoj uličnoj stazi na svijetu Jedd…