Max Verstappen smatra da talijanski proizvođač guma Pirelli ne može kriviti F1 momčadi za pucanja svojih guma nakon što su rezultati istrage incidenata na VN Azerbajdžana pokazali da nije bilo problema s kvalitetom njihovih proizvoda.

Nakon pucanja guma na bolidima Verstappena i Strolla u Bakuu, Pirelli je pokrenuo istragu u koju su uključili i gume s ostalih bolida na kojima nije došlo do pucanja, a jučer su objavili rezultate istrage koja je pokazala da je do pucanja došlo zbog načina na koji su momčadi koristile gume.

To je dovelo do nove tehničke direktive koja će momčadi natjerati da ne koriste gume pri tlakovima nižim od minimalno dopuštenih i koja će FIA-i i Pirelliju omogućiti veći stupanj kontrole vitalnih parametara.

Na medijskoj konferenciji u Francuskoj Verstappen je jasno optužio Pirelli da krivnju za pucanje guma ne može prebacivati na momčadi nego da bi trebali gledati sebe.

“Naravno, objasnili su da nemaju alate za mjerenje tijekom utrke, ali dali smo im svoje tlakove i bili su unutar granica koje su postavili,” rekao je Verstappen koji je zbog incidenta sa stražnjom lijevom gumom izgubio sigurnu pobjedu za povećanja vodstva u poretku vozača ispred Hamiltona.

“Ako te granice nisu točne, mi tu ne možemo ništa, mi samo slijedimo ono što je dopušteno unutar pravila. Ako to znači da ćemo morati koristiti veće tlakove, svi ćemo ih povećati.”

“Ali oni kažu da nisu imali točna mjerenja, ali mi smo ih dali nakon utrke i pokazala su da nismo učinili ništa pogrešno. Također, ni Aston Martin nije učinio ništa pogrešno.”

2021 French GP Thursday press conference Verstappen and Hamilton Photo Red Bull
Max Verstappen i Lewis Hamilton u četvrtak na VN Francuske 2021. (Photo: Red Bull)

“Zato ne mogu prebaciti krivnju na nas, msilim da bi trebali gledati sebe. Mi smo tu, sretni smo da možemo pomoći bilo s čim.”

“Oni su već povećali tlakove s petka na subotu tako da to nešto znači. Možda to nije bilo dovoljno. I ovdje ćemo koristiti veće tlakove, siguran sam, i nadamo se da će to biti dovoljno.”

Verstappen je dodao da nije zadovoljan ‘nejasnim’ objašnjenjem incidenata s pucanjem guma u Bakuu.

“Za mene je to objašnjenje bilo nejasno, ali jedino što mogu reći je da je naša momčad učinila sve što je trebala,” rekao je.

“Slijedili smo sve preporuke s tlakovima u gumama i ostalim stvarima. Tako da tu nije bilo ničega. Ne razumijem… sigurno će povećati tlakove za ovaj vikend, 100% sam siguran da hoće. Vjerojatno ima neke veze s tim, s onim što se dogodilo u Bakuu, ali bilo bi lijepo znati je li problem bio vezan uz tlakove.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull priložio zahtjev za razmatranje FIA-ine odluke oko sudara

Red Bull je uložio službeni zahtjev u kojem straže da FIA-ini suci razmotre svoju odluku o…