Verstappen želi povratak V10 motora u Formulu 1

nurburgring-2003-start-f1-raikkonen-leads

Red Bullova najnovija zvijezda Max Verstappen želi da se u Formulu 1 vrate glasni V10 motori nakon što na kraju 2020. završni trenutni ciklus pogonskih jedinica.

Formula 1 se 2014. okrenula 1,6-litrenim V6 turbo motorima sa sustavom za obnovu energije koji su oduševili snagom i učinkovitošću, a razočarali prije svega zvukom koji nimalo ne podsjeća na Formulu 1.

FIA je u petak održala sastanak u Parizu na kojem su se raspravljale mogućnosti za buduća pravila oko motora na kojem su sudjelovali i brojni predstavnici koji trenutno nisu u Formuli 1, a postignut je okvirni dogovor da će se trenutne pogonske jedinice zamijeniti glasnijim i jeftinijim rješenjem.

Iako je Jean Todt odbacio mogućnost povratka V10 ili V12 motorima koje ‘današnje društvo ne bi prihvatilo’, vozači i navijači i dalje su nostalgični prema tim fascinantnim motorima.

Max Verstappen za Autosport je priznao da bi volio kad bi se Formula 1 vratila V10 motorima koje su posljednji put koristili 2005.

“Mislim da bi bilo lijepo imati V10 motore ili nešto slično, imaju divan zvuk,” rekao je.

“Trenutni motori su dobri iz perspektive vozača, ali mislim da nisu baš impresivni za navijače ukoliko ih usporedite s V10 ili V12 motorima.”

Iako trenutni bolidi Formule 1 imaju djelomično električni pogon, Verstappen ne bi htio vidjeti da F1 jednoga dana bude u potpunosti električna, kao FormulaE.

“Zadržimo stvari kakve jesu u idućih 15 godina. Bio bih u redu s tim. Nakon toga mogu napraviti potpuno električne bolide.”

“Nadam se da će dosad sport i dalje koristiti benzinske motore. I to neke koje i proizvode neki zvuk,” rekao je Verstappen.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull planira koristiti Hondine motore i 2022.

Red Bull želi nastaviti koristiti Hondine pogonske jedinice i nakon što se japanski proizv…