Sebastian Vettel kaže da ga je manjak zavjetrine u posljednjem Q3 krugu stajao šanse za pole position nakon što je u posljednji kvalifikacijski pokušaj izašao prvi na stazu i time si uskratio šansu da na dugom ravnom dijelu uhvati dodatnu brzinu.

Ferrari je bio najbrži na svim slobodnim treninzima, ali u kvalifikacijama je Mercedes još jednom zauzeo prvi startni red nakon dugoga prekida uzrokovanog Leclercovim sudarom koji je zajedno s Kubicinim incidentom produljio kvalifikacije na gotovo dva sata.

Vettel je za Bottasom zaostao tri desetinke sekunde i vjeruje da je uz pomoć zavjetrine mogao biti u borbi za pole position budući da je njegov krug bio prilično dobar.

U trećem sektoru, koji uključuje 2.2 km dugi period punoga gasa, Vettel je bio 0.252 sekundi sporiji od Bottasa, a Ferrari je cijeloga vikenda bio brži upravo u tom sektoru.

“Imao sam dobar krug, ali bez zavjetrine tako da me to malo koštalo,” rekao je Vettel.

“Sretan sam što smo na neki način izvukli maksimum, ali općenito nisam sretan iz perspektive momčadi jer smo očekivali bolje kvalifikacije za Charlesa i mene. Mislim da smo trebali biti bliže vrhu.”

Kad ga je Paul di Resta pitao koliko misli da je mogao dobiti uz nešto zavjetrine u posljednjem dijelu kruga, Vettel je rekao da je riječ između tri i pet desetinki sekunde.

“Ovisi, do pola sekunde. Ali to je uvijek kompromis jer ako ste preblizu u srednjem sektoru možete izgubiti previše vremena.”

“Ali rekao bih da sam išao s drugim bolidima na stazu mogao sam dobiti oko tri desetinke. Moglo je biti blizu s nekim od bolida ispred mene.”

Vettelu žao što se nije kockao s prometom

Sebastian Vettel Ferrari SF90 Azerbaijan GP F1 2019 close Photo Ferrari

Vettel kaže da je uoči posljednjega kvalifikacijskog kruga imao dilemu hoće li izaći prvi i pripremiti gume kako želi ili će namjerno izaći u promet kako bi se potencijalno okoristio zavjetrinom i tako u brzi krug krenuo s nedovoljno zagrijanim gumama.

“Staza se hladila, bolid je bio sve teži za vožnju i stavio sam kao prioritet da pritisnem u izlaznom krugu kako bih gume doveo o optimalno radno područje na početku kruga,” objasnio je svoju odluku Vettel.

“Sad donekle žalim što se nisam kockao, ali mislim da je to vjerojatno bila dobra odluka.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…