Sebastian Vettel smatra da naslov svjetskoga prvaka nije manje vrijedan ukoliko se osvoji u prvenstvu s manje utrka jer je onda važnost svake utrke veća nego u slučaju većeg broja utrka, u svjetlu još uvijek nepoznate duljine ovogodišnjeg F1 kalendara.

FIA i Formula 1 odgodili su ili otkazali svaku od prvih devet utrka ove sezone, a u optimističnom slučaju sezona bi mogla započeti ovoga ljeta u Francuskoj ili Austriji i voziti se bez ljetne stanke uobičajene za osmi mjesec.

Ross Brawn rekao je da bi sezona mogla imati 15 do 18 utrka, umjesto planirane 22 utrke što bi bilo najviše u povijesti Formule 1, a zasad su 100% otpale utrke u Australiji i Monaku zbog priprema za održavanje utrke na uličnim stazama.

Vettel se dotaknuo teme hoće li naslov jednako vrijediti ukoliko se odvozi sa značajno manjim brojem utrka i smatra da u tom slučaju svaka utrka ima veći značaj i da je naslov jednako vrijedan.

“Ne znam kakav bi bio osjećaj jer nismo bili u ovakvoj situaciji,” rekao je Vettel u videoprijenosu iz svoga doma u Švicarskoj.

“Prije smo imali manje utrka, a danas više. Ali ne mislim da to čini veliku razliku.”

Vettel-Ferrari-SF70H-Italian-GP-F1-2017-Monza-Parabolica-Photo-Ferrari

“Sezona je sezona, bez obzira ima li 10, 15, 20 ili 25 utrka. I dalje morate biti onaj koji je najkonzistentniji.”

“S manje utrka svaka je utrka važnija, ali prvenstvo je i dalje prvenstvo.”

“I dalje je to dug period, i svki trkaći vikend je dug period. A svaka utrka od vas traži da puno toga odradite kako treba.”

Formula 1 od 1981. do 2003. imala je između 15 i 17 utrka po sezoni, a posljednji puta kalendar je imao manje od deset utrka 1966. kada se vozilo samo devet utrka (Brabham osvojio treći naslov). Prvi puta da je kalendar imao dvoznamenkasti broj utrka bilo je 1958., a prvak je tada postao Hawthorn.

‘Nitko ne zna što očekivati od 2020.’

Iako se početak sezone najavljuje za kraj šestoga ili početak sedmoga mjeseca, Vettel smatra da još uvijek nitko ne zna što očekivati po pitanju početka i broja odvoženih utrka.

“Mislim da u ovom trenutku nitko ne zna što očekivati od ove godine, od ove sezone.”

“Možda ćemo dio ove sezone voziti iduće godine. Ne znam.”

“Puno je ideja, puno mogućnosti, ali mislim da moramo biti strpljivi i čekati.”

Vettel je dvaput vodio nakon 10 utrka, ali na kraju glatko izgubio

Sebastian Vettel Ferrari SF71H British GP F1 2018 Photo Ferrari

Otkako je 2015. prešao u Ferrari, Vettel je dvije sezone uspio biti prijetnja Hamiltonu i Mercedesu u borbi za naslov iako je u oba slučaja ispao iz realnih kombinacija nekoliko utrka prije kraja.

Ferrari je 2017. predstavio inovativni SF70H koji je bio najbrži na stazama poput Monaka i Mađarske, a Vettel je vodio nakon prvih deset utrka s jednim bodom prednosti ispred Hamiltona koji je pobjedom na Silverstoneu srezao zaostatak za Vettelom za 19 bodova.

Vettel je vodio i nakon prvih deset utrka 2018. u Ferrariju SF71H koji je bio najbrži na ravnim dijelovima, a Nijemac je pobijedio Mercedes na Silverstoneu i povećao svoju prednost na 18 bodova nakon što je utrku ranije imao bod više od Hamiltona.

Vettel je vodstvo u poretku 2017. izgubio na 13. utrci sezone u Italiji, a 2018. na 11. utrci u Njemačkoj kada je izletio po kiši u vodstvu na domaćoj stazi Hockenheim.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Alonso i Ocon će imati jednak status u momčadi

Alpineov CEO Laurent Rossi kaže da će njihovi vozači Fernando Alonso i Esteban Ocon imati …