Sebastian Vettel kaže da je njegovoj momčadi trebalo previše vremena da shvate da su uzrok njihovoga pada forme na posljednjim utrkama neuspjele nadogradnje na njihovom F1 bolidu za 2018. SF71H i da je utrka u Austinu to napokon i potvrdila.

Nakon što su u Monzi osigurali prvi startni red, Ferrari je pao u formi i izgubio i u kvalifikacijama i u utrci u Singapuru za kojega se očekivalo da bude njihova staza, a pad se nastavio i na iduće dvije utrke u Rusiji, gdje su 2017. zauzeli prvi startni red, i Japanu, gdje je Mercedes ionako tradicionalno vrlo jak.

Svi su se u Formuli 1 pitali što se dogodilo s Ferrarijem jer je bilo očito da ne samo da im je Mercedes pobjegao, nego su im se približili i Red Bullovi vozači, a pojavile su se glasine da pad forme ima veze s drugim senzorom koji je FIA ugradila za kontrolu njihova ERS sustava.

Ali nakon Austina te su priče pale u vodu, koje su ionako bili demantirali i FIA i Ferrari, te je postalo jasno da se Ferrari izgubio s posljednjim poboljšanjima za SF71H i da je bolid brži sa starim dijelovima, što je potvrdio i Vettel nakon kvalifikacija.

Ferrari SF71H new floor USA GP F1 2018 Photo Ferrari XPB

U utrci su Ferrarijevi vozači ponovno bili vrlo konkurentni, a Raikkonen je ostvario prvu pobjedu otkako se 2014. vratio u Ferrari dok je Vettel imao brzinu za pobjedu, ali je svoju priliku propustio u prvom krugu zbog incidenta s Ricciardom.

“Trebalo nam je predugo vremena da shvatimo u čemu je problem,” rekao je Vettel.

“Možete na to gledati kao na dobre vijesti, ali i kao loše vijesti.”

“Ako se moramo vratiti na specifikaciju bolida od prije tri ili četiri mjeseca kako bismo bili brzi, onda to ne mogu biti dobre vijesti ako razmislite o tome.”

Vettel nema objašnjenja zašto je Ferrariju trebalo tako dugo da shvate da je uzrok pada forme loše funkcioniranje novih dijelova koje su donosili na posljednjih nekoliko utrka.

“To je teško objasniti. Sigurno je da smo osjećali da bolid nije jak kao što je bio, ali ako ne vidite da je nešto loše, onda ne znate da je nešto loše.”

“Svi koraci koje smo učinili činili su se smislenim u to vrijeme, ali kad sad pogledamo to nije slučaj.”

“Jasno je da smo nešto propustili, ali još nismo razumjeli zašto se i gdje pojavila greška. Tako da definitivno imamo puno toga za shvatiti, ali prilično sam siguran da ćemo učiniti što treba kako bismo to riješili.”

Na pitanje jesu li posebne okolnosti poput krive pripreme brzih krugova za kvalifikacije u Singapuru ili kiša u Japanu dodatno povećali Ferrarijeve probleme, Vettel je odgovorio potvrdno.

“Sigurno. Jednom kad govno dotakne ventilator stvari ne postaju bolje.”

“Bilo je previše tih incidenata. Ne vjerujem u sreću ili lošu sreću, ali sigurno da nam neke stvari nisu išle na ruku, ali tako je kako je.”

“Nije da smo imali neki veliki problem, a i stvari su na kraju izgledale lošije nego što zaista jesu. Ja nemam problem priznati pogreške koje sam napravio.”

“Ključna stvar je što veći dio sezone nismo imali brzinu kako bismo se borili za pobjedu, a onda kad vam se dogode neke druge stvari to ne pomaže.”

Ferrari SF71H rear wing Russian GP F1 2018 Sochi Photo AMuS MAXF1net

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton – ‘Sramotna pogreška’ nema veze s pritiskom

Lewis Hamilton priznaje da je pogreška prilikom ulaska u boks za vrijeme kvalifikacija 'sr…