Vettel i Raikkonen s novom specifikacijom motora u Texasu

ferrari-pogonska-jedinica-japan

Ferrarijevi vozači Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen će na VN SAD-a, koja se vozi ovoga vikenda na stazi Circuit of the Americas, koristiti najnoviju specifikaciju Ferrarijeve pogonske jedinice na koju su u Maranellu potrošili preostala četiri razvojna tokena.

Talijanska momčad već je objavila da u Austinu planira uvesti novu specifikaciju svoje pogonske jedinice, a nadogradnje su usmjerene na novi razvojni put kojim su odlučili ići s novim motorom za 2016.

Ferrariju će tako posljednje četiri utrke prvenstva poslužiti kao test nove specifikacije motora, a saznanja će im koristiti u razvoju motora za iduću sezonu.

SUSTAV TOKENA KAO MEHANIZAM KONTROLE RAZVOJA POGONSKIH JEDINICA

Vettel i Raikkonen dosad su već koristili četvrtu pogonsku jedinicu, a korištenje pete im prema pravilima donosi kaznu na startu utrke na kojoj prvi put iskoriste petu pogonsku jedinicu.

“Na ovoj utrci ćemo imati kaznu od 10 mjesta na startu utrke zbog korištenja novoga motora, ali to je i bilo planirano,” izjavio je Vettel koji je 2015. čak 11 puta bio na pobjedničkom postolju.

“Oduvijek smo planirali imati najjači dostupni motor, u svakom trenutku sezone.”

“Mislim da su dečki odradili sjajan posao s motorom pa ovo ne bi trebali gledati kao nedostatak. Ovo je vrlo pozitivno.”

Odluku hoće li koristiti novu specifikaciju motora komplicirala je činjenica da je Vettel još uvijek u borbi za naslov prvaka, iako su mu šanse zaista minimalne jer za Hamiltonom zaostaje 66 bodova. Čak i ako pobijedi na sve četiri preostale utrke, Hamiltonu će u tom slučaju trebati 34 boda u četiri utrke (npr. jedno peto i tri šesta mjesta).

Vettel vjeruje da je bolje biti usredotočen na razvoj pogonske jedinice, nego na mršave šanse za naslov prvaka.

“Ako gledamo samo ovu utrku, to nisu sjajne vijesti, ali moramo gledati na cijeli projekt, cijelu sezonu. Otpočetka smo planirali imati novi motor na ovoj utrci,” dodao je Seb.

“Prioritet nam je uvijek bio imati najveću snagu na svakoj utrci.”

“Ovdje moramo prihvatiti kaznu, ali trebali bi gledati i pozitivnu stranu, odnosno napredak koji smo napravili, a ne samo negativni dio.”

REZULTATI: Ferrari 2015.

REZULTATI: Sebastian Vettel 2015.

REZULTATI: Kimi Raikkonen 2015.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren MP4-25 s inovativnim F-duct sustavom prodan za višemilijunski iznos

McLaren MP4-25 iz 2010. kojim su upravljali Lewis Hamilton i Jenson Button prodan je na au…