Vettel na Silverstoneu isprobao novi ‘halo2’ sustav zaštite

Sebastian Vettel Ferrari SF16-H tries new halo2 concept Great Britain GP Silverstone F1 2016 Foto Ferrari

Druga generacija Ferrarijeve zaštite F1 kokpita, tzv. halo2 koncept, debitirala je danas na stazi Silverstone nakon što je prije tjedan dana u Austriji testirano izvlačenje vozača iz kokpita.

Prošloga četvrtka, uoči početka VN Austrije, Ferrari je isprobavao koliko je potrebno da bi se vozač s halo2 zaštitom kokpita izvukao iz bolida, a prvi test nove inačice na stazi odrađen je danas na Silverstoneu, iako su isprve trebali testirati na prvom treningu u Austriji.

Testovi u Austriji su se pokazali uspješni, a Sebastian Vettel danas je po prvi put isprobao novi koncept na stazi.

Nova inačica razvijena je u suradnji s FIA-om i testirana je nekoliko puta, a načinjena je od titana i zbog toga mnogo lakša i jednako čvrsta. Cijela struktura mnogo je uglađenija od stare i vozaču osigurava bolju vidljivost.

Ferrarijevi vozači Kimi Raikkonen i Sebastian Vettel već su probali prvu inačicu halo sustava na predsezonskim testiranjima u Barceloni, a vidljivost su ocijenili kao zadovoljavajuću.

Britanski Autosport prenosi da bi se kasnije trebala pojaviti i treća inačica halo sustava (‘halo 3’) prije planiranog uvođenja u Formulu 1 2017.

Između VN Austrije i VN Velike Britanije (4. – 14.7.) održat će se još jedan sastanak Tehničke grupe s temom halo sustava, a nakon toga FIA bi trebala potvrditi obavezno korištenje sustava na svim bolidima 2017.

Red Bullovo rješenje, tzv. aerovizir, i dalje je u igri za 2018. jer je mnogima estetski bolje rješenje, bez obzira što je ispao iz utrke za 2017. jer nije prošao FIA-ine testove.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

1 Komentar na "Vettel na Silverstoneu isprobao novi ‘halo2’ sustav zaštite"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
F12013
Pretplatnik

Bolji je od prošlog, ali još uvijek smatram da kad se sve zbroji i oduzme, ovo je loš potez. F1 je i estetika. Dolaze agresivni bolidi za 2017, ali nažalost i s ovim. Bojim se da će to odvratiti publiku.

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull ‘nema plan B’ ako FIA ne zamrzne razvoj motora

Red Bull priznaje da trenutno nemaju alternativni plan ukoliko FIA ne zamrzne razvoj motor…