Bivši šef Renaultove F1 momčadi i menadžer brojnih F1 vozača Flavio Briatore smatra da Sebastian Vettel nije imao pravi pristup u borbi za naslov prvaka ove sezone te da bi mu netko trebao objasniti da utrka ne traje jedan krug.

Vettel je dobro započeo ovu sezonu s dvije pobjede na prve dvije utrke, a na trećoj utrci u Kini Ferrari je imao čak pola sekunde prednosti ispred Mercedesa.

Ali zbog poboljšane Mercedesove forme i velikog broja Vettelovih grešaka Hamilton je preuzeo kontrolu nad prvenstvom i jedino je pitanje kada će, a ne hoće li Britanac osvojiti peti naslov prvaka.

Ferrarijevi navijači teško su prihvatili Vettelove pogreške, od kojih je najupečatljivija ona u Njemačkoj gdje je svojom pogreškom izgubio 25 bodova i Hamiltonu poklonio još sedam, a griješio je i u mnogim duelima na stazi poput onih u Azerbajdžanu, Francuskoj, Italiji i Japanu.

Briatore smatra da je Vettel trebao više gledati prvenstvo, a ne pokušati dobiti svaku utrku kao da je posljednja.

“Vettel ne osvaja prvenstvo, Vettel osvaja utrke i to tako ne ide,” rekao je Briatore za Rosbergov Youtube kanal.

“Ako izgubite tri ili četiri takve prilike to je 25 bodova svaki put i postaje jako teško nastaviti s takvim mentalitetom.”

“Vjerujem da je stres koji vozači osjete ogroman, a ako to možete podnijeti, odraditi posao i ne puknuti onda pobjeđujete. Jer ako puknete, to je najgori mogući scenarij.”

Vettelov incident u Monzi ‘nema smisla’

Hamilton Raikkonen Vettel Italian GP F1 2018

Briatore je istaknuo Vettelovu nestrpljivost da u duelima na stazi stvari odmah riješi u svoju korist, poput duela s Hamiltonom u Monzi koji mu je ulovio zavjetrinu prema drugoj šikani i pametno se pozicionirao s vanjske strane, što mu je dalo unutarnju stranu u drugom dijelu šikane.

“Netko mu mora objasniti da utrka traje 53 kruga [VN Italije], a ne jedan krug,” rekao je Flavio.

“Sjećam se da smo imali slično iskustvo s Fernandom. Kad želite osvojiti prvenstvo treće mjesto je već super. Važno je ostati na stazi.”

“Njegov incident u Monzi nema smisla, iskreno. Znate da imate bolji bolid, samo trebate zakočiti, ostati iza i gotovo. Imate još 50 krugova da se oporavite. Ako izletite, nemate nijedan krug za oporavak.”

“Naravno, s bolidom koji ima mogao je završiti četvrti jer je bolid bolji od ostalih. Ali kad želite osvojiti prvenstvo, morate biti majstor pristupa prvenstvu, odraditi dobar posao i završiti drugi ili treći.”

“Cilj je osvojiti bodove. Ne morate osvojiti svaku utrku da biste osvojili prvenstvo. Nije stvar u pobjedama, nego u bodovima.”

“Ako imate konkurentan bolid, prestići ćete nekoga. Ako se sudarite s vozačem koji ima više bodova, prednost ide vašem suparniku.”

Raikkonen Vettel Ferrari Ferrari SF71H Italian GP F1 2018 post qualifying out of the car Photo Ferrari

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…