[VIDEO] Na današnji dan 1970. – prva pobjeda za Emersona Fittipaldija

fittipaldi-lotus-72c-prva-pobjeda-1970-watkins-glen-sad

Na današnji dan prije 45 godina, 4.10.1970., 23-godišnji Brazilac Emerson Fittipaldi ostvario je prvu pobjedu u karijeri na VN SAD-a u Watkins Glenu vozeći Lotus 72C s Fordovim DFV 3.0 V8 motorom.

Brazilcu je to bila tek četvrta utrka u karijeri, a ostvario ju je nepunih mjesec dana nakon što je Austrijanac Jochen Rindt poginuo u Monzi vozeći upravo Lotus 72C.

SEZONA JOCHENA RINDTA I LOTUSA 72C

Jochen Rindt u Lotus Fordu 72C na VN Italije 1970. Austrijanac je izletio na kočenju u Parabolicu i preminuo od posljedica nesreće u dobi od samo 28 godina. Rindt je jedini posthumno proglašeni prvak u povijesti Formule 1. (5.9.1970.) Foto: gvmracing.blogspot.com
Jochen Rindt u Lotus Fordu 72C na VN Italije 1970. Austrijanac je izletio na kočenju u Parabolicu i preminuo od posljedica nesreće u dobi od samo 28 godina. Rindt je jedini posthumno proglašeni prvak u povijesti Formule 1. (5.9.1970.) Foto: gvmracing.blogspot.com

Jochen Rindt dominirao je sezonom s pet pobjeda, od kojih je četiri ostvario u nizu u revolucionarnom Lotusu 72C. Nažalost, Rindt je doživio fatalnu nesreću u kvalifikacijama za VN Italije. Austrijanac je na kočenju za Parabolicu zaplesao i naglo skrenuo lijevo, nakon čega je izgubio kontrolu i zabio se u barijere. Rindt je od siline udara skliznuo pod pojaseve i kasnije je preminuo od teških ozljeda grla. Talijanski sud kasnije je utvrdio da je izlijetanje uzrokovao kvar na prednjoj desnoj kočnici, a da su smrt uzrokovale krivo postavljene barijere.

Momčad je bila potresena, povukla se iz te i iduće utrke u Kanadi. S dva nova vozača u momčadi za posljednje dvije utrke, momčad je bila odlučna osigurati naslov prvaka za svog poginulog vođu.

Da tragedija bude veća, na Watkins Glenu nije bilo ni Brucea McLarena ni Piersa Couragea jer su oboje poginuli u lipnju. Bruce McLaren poginuo je testirajući vlastiti bolid CanAm serije na britanskom Goodwodu, a Courage, najbolji prijatelj Franka Williamsa, poginuo je na Velikoj Nagradi Nizozemske vozeći bolid Williamsa.

Fittipaldijeva pobjeda bila je melem na ranu potresenoj momčadi, a Rindt je tako posthumno proglašen svjetskim prvakom jer ga Jacky Ickx u Ferrariju uoči posljednje utrke prvenstva nije mogao bodovno sustići.

FITTIPALDIJEVA POBJEDA PRVA U NIZU ZA DVOSTRUKOG SVJETSKOG PRVAKA

Fittipaldi 1971. nije uspio nijednom pobijediti, ali je zato 1972. postao svjetski prvak u Lotusu 72D,  što je ponovio i 1974. u McLarenu M23. Svestrani Brazilac postao je i prvak Camp Cars serije 1989., a te je godine slavio i na legendarnom Indyju 500. Uspjeh na Indyju 500 ponovio je i 1993. kada je, kao i 1989., odvozio i najbrži krug utrke.

Brazilac je ukupno nastupio na 144 utrke Formule 1, a ostvario je 14 pobjeda, 35 pobjedničkih postolja, 6 pole positiona i 6 najbržih krugova.

U vodstvu je bio na 18 utrka, ukupno 478 krugova.

Pogledajte sažetak utrke u kojoj je Brazilac ostvario prvu pobjedu u karijeri!

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bottas s najboljim vremenom testa, Ferrari mijenjao motor

Valtteri Bottas odvozio je najbrži krug na posljednjem danu prvoga testa u Barceloni koji …