Ulična staza u Vijetnamu prva je staza u Formuli 1 koja je dizajnirana uz pomoć novoga simulatora za pretjecanje kojega su dali izraditi novi vlasnici Liberty Media, otkrio je Pat Symonds.

Formula 1 istaknula je bolje utrkivanje kao jedan od glavnih ciljeva promjena koje planiraju uvesti 2021., a dio promjena koji se odnosi na aerodinamički paket bit će uveden već ove sezone.

Bivši Benettonov, Renaultov i Williamsov tehnički direktor Pat Symonds, koji je sada dio F1 tehničke grupe koju predvodi Ross Brawn i koja radi na idejama za bolje utrkivanje, otkrio je da je Formula 1 pokrenula novi simulator koji im služi za dizajniranje nove generacije staza i koji im pruža puno više mogućnosti nego dosad.

“Proizveli smo prvi simulator za pretjecanje na svijetu,” rekao je Symonds u Birminghamu.

“Bilo je to izuzetno složeno. Za odvoziti krug treba nekoliko sati. Riječ je o vrlo, vrlo složenoj simulaciji, ali ima pravi model turbulencija iza bolida, uzima u obzir površinu i karakteristike guma i sve te stvari.”

“Sad ga koristimo kako bismo dizajnirali nove staze i razmatramo neke modifikacije postojećih.”

Alonso Kubica Silverstone British GP F1 2010 duel Photo G-Force
Alonso i Kubica u F1 sezoni 2010.

“Vijetnam je prva staza za koju smo zaista koristili simulator. Mislim da smo stvarno uspjeli razumjeti što je potrebno za dobro utrkivanje. Mislim da će Vijetnam biti fantastična staza.”

“Ima neke stvarno dobre dijelove i imat ćemo dobro utrkivanje na njoj.”

Symonds se složio s Lucasom di Grassijem koji je rekao da bi staze trebale pružati mogućnost korištenja nekoliko različitih putanja u zavojima.

“To što on kaže je točno, postoji puno aspekata toga problema, ali moramo imati znanost iza toga, moramo imati dokaze.”

“Čuo sam puno teorija kako povećati broj pretjecanja, svi govore dajte im više mehaničkog prijanjanja. A u mokroj utrci, kad imate manje prijanjanja, imamo puno bolje utrkivanje.”

“Zato sad koristimo znanost za ovu temu.”

Alonso Schumacher F1 2006 duel
Schumacher i Alonso obilježili su F1 sezonu 2006.
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Sve momčadi će prilagoditi bolide za test 18-inčnih guma

Svih deset F1 momčadi prilagodit će svoje bolide za 2020. kako bi tijekom i nakon sezone m…