Villeneuve – Opasnog Verstappena štiti FIA

Max Verstappen Red Bull TAG Heuer RB12 Spain GP F1 2016 garage2 Foto Red Bull

Svjetski prvak iz 1997. Jacques Villeneuve smatra da manjak kazni za Verstappenove agresivne vožnje znači da Nizozemca štiti FIA koja ga želi učiniti zvijezdom.

Verstappen je na posljednjih nekoliko utrka u središtu pozornosti F1 svijeta, ali ne samo zbog sjajnih nastupa i prirodne brzine, nego i izuzetno agresivne obrane pozicije i kasne promjene smjera u zonama kočenja.

“Problem je u FIA-i jer se čini da ima njihovu zaštitu,” rekao je Villeneuve za Motorsport.

“Žele ga učiniti zvijezdom.”

Ferrarijevi vozači priliku za postolje izgubili su već u prvom zavoju nakon incidenta s Verstappenom (Foto: XPB/F1fanatic)
Ferrarijevi vozači priliku za postolje izgubili su već u prvom zavoju nakon incidenta s Verstappenom (Foto: XPB/F1fanatic)

“Pogledajte što je bilo u Njemačkoj. Krivudao je na pravcu pa je Nico promašio točku kočenja. Kad su otišli široko, Nico dobiva kaznu. Za nešto manje od Maxova prekršaja, a nije bio ni kriv.”

“Nešto nije u redu, ne znam što. Nešto me ljuti, ali tako je kako je. Prije dvadeset godina netko bi ga zakucao u stablo.”

Villeneuve se osvrnuo i na najnovije incidente u Belgiji gdje je Verstappen najprije kasno kočio u prvome zavoju i dotaknuo se s Raikkonenom, a kasnije ga kasno zatvorio na Kemmel pravcu pri brzini većoj od 330 km/h.

“Pretjerao je. Start je utrkivanje. Pretjerao je i na startu, ali to je utrkivanje. Zato što svaki vozač zna, kao i u GP2, da ako odete na unutarnju stranu da će biti incident jer nema dovoljno mjesta. To jednostavno znate.”

“Ako već imate loš start, prihvatite to. Ali nije to problem. Problem je što nakon toga kritizira druge vozače: ‘Uništili ste mi utrku’.”

Start of the Belgian La Source hairpin GP F1 2016 Foto Daimler
Start VN Belgije 2016. (Foto: Daimler)

“Opusti se, opusti se. Znaš da si preuzeo veliki rizik i nije se isplatio. Ti si uništio njihovu utrku i uništio si svoju utrku. To je u redu. To je život.”

“Ali ono što je učinio kasnije nije prihvatljivo. Ono što je Kimiju dvaput učinio na pravcu, a i Vettelu. Daj se smiri. Ubit ćeš nekoga,” rekao je Villeneuve u svom monologu s Verstappenom.

“Ne, nije ga briga hoće li imati prijatelje među vozačima. Što je u redu. Ali morate imati malo poštiovanja jer svi zajedno živite u ovoj maloj zajednici.”

“Vozači bi se trebali međusobno poštivati. Dobro, žestoko utrkivanje, kako je Kimi rekao. Znate, žestoko utrkivanje je sjajno. Ali imaj malo poštovanja.”

“Ne možete samo izgurati ljude sa staze. Ili ih natjerati da koče na pravcu. To je super, super, super opasno. Dvadeset godina ranije vozači bi to riješili među sobom.”

Kad su ga novinari pitali hoće li se Max smiriti, Villeneuve nema dvojbi: “Naravno da neće. Zašto? Jer je svaku utrku sve gori.”

Hoće li ga drugi vozači naučiti pameti? Villeneuve kaže da neće: “Ne. Zato jer sad možete izgubiti licencu. Sad ne. U ovoj političkoj atmosferi, to se neće dogoditi.”

“Na Olimpijskim Igrama neki su suci izgubili licence. To bi se trebalo dogoditi i u F1 jer ovo što su tolerirali na Spa bilo je neprihvatljivo,” rekao je Villeneuve.

Max Verstappen leads Vettel and Ericsson Belgian GP F1 2016 Foto Red Bull

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

2 Komentari na "Villeneuve – Opasnog Verstappena štiti FIA"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
Luka Marinović-pl Grgurević
Pretplatnik

Napokon netko govori malo pameti za stanje u F1 i tom bahatom, prištavom dotepencu…

FerrariHR
Pretplatnik

Slažem se. Ništa ludo nije reka.

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull i Honda ne sumnjaju u Mercedesov povratak u Francuskoj

Vodeća momčad F1 prvenstva Red Bull ne sumnja da će se aktualni svjetski prvaci Mercedes v…