Jacques Villeneuve pobijedio je na posljednjoj utrci Formule 1 u Portugalu koja je bila pretposljednja utrka prvenstva i tak ostao u borbi za naslov prvaka protiv momčadskog kolege Damona Hilla.

Williams je bio izuzetno dominantan 1996. i njihovi su vozači Hill i Villeneuve pobijedili na 12 od 16 utrka i vodili tijekom 75.44% svih krugova, a u Portugalu su još jednom osigurali prvi startni red. Hill je bio najbrži (1:20.330), Villeneuve 0.009 sekundi sporiji, a treći Alesi u Benettonu kasnio je već 0.758 sekundi dok je četvrti Schumacher bio sporiji 0.906 sekundi.

Hill je dobro startao i zadržao vodstvo, a Villeneuve loše i pao na četvrto mjesto iza Hilla, Alesija i Schumachera. Villeneuve je jako pritiskao Schumachera i uspio ga prestići na kraju 15. kruga s vanjske strane posljednjega zavoja dok su prestizali Laveggija u Minardiju za cijeli krug.

1996 Portuguese Grand Prix.

Borba dvaju Williamsa rasplela se prilikom drugih ulazaka u boks kada je Villeneuve na stazi ostao krug duže od Hilla i vratio se u vodstvo. Hill je završio drugi, 20 sekundi iza Villeneuvea, a treći Schumacher kasnio je 53.765 sekundi. Alesi je završio četvrti, Irvine u drugom Ferrariju peti, a Berger u drugom Benettonu šesti.

“Znali smo da moramo pobijediti Damona za barem četiri boda kako bi održali tanke šanse za prvenstvo i to smo danas i učinili,” rekao je Villeneuve.

“Računali smo na dobar start, ali Damon je startao prilično dobro dok sam ja imao loš start. Tad nije izgledalo dobro. Imao sam dobru borbu s Michaelom dok nismo sustigli promet.”

“Tada sam ga uspio prestići s vanjske strane posljednjega zavoja. Mislim da mi je tu pomoglo iskustvo s ovala [Villeneuve je bio aktualni prvak IndyCar serije].”

“Nakon toga sam nastojao sustići Damona i pokušao ga prestići kroz boks, što se na kraju i dogodilo.”

1996 Portuguese Grand Prix.

SNIMKA UTRKE (1. dio)

Load More Related Articles
Load More In Povijest
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Dan kada je Senna postao najtrofejniji vozač u Monaku

Ayrton Senna je na današnji dan 1993. šesti puta slavio u Monaku i time prestigao Grahama …