Talijanski proizvođač guma Pirelli ne očekuje promjene u broju ulazaka u boks za prvu utrku sezone u Australiji te i ove godine vjeruju da će se vozači pretežno odlučiti za samo jednu promjenu guma.

Staza Albert Park jedna je od manje zahtjevnih u kalendaru kada je riječ o opterećenju za gume zbog nedostataka brzih zavoja dugoga trajanja, a jedini brzi zavoj je šikana na početku trećega sektora koja ipak traje prilično kratko.

Površina staze nije previše abrazivna pa što u kombinaciji s konfiguracijom staze s pretežno srednje brzim i sporim zavojima kratkoga trajanja daje nisku potrošnju guma.

Pirelli je za prvu utrku F1 sezone 2019. odabrao C2, C3 i C4 gume, a zbog nešto hladnijih temperatura (između 15 i 25 Celzijevih stupnjeva) vozačima bi mogao biti izazov zagrijati gume za jedan brzi krug.

Ove godine Pirelli koristi samo tri boje – crvenu za najmekšu komponentu (ovoga vikenda C4), žutu za srednje mekanu komponentu (C3) i bijelu za najtvrđu dostupnu komponentu (C2).

Posljednje tri godine pobjednička strategija, koju je koristila većina vozača, bila je s jednim zaustavljanjem u boksu, a posljednji puta da to nije bio slučaj bilo je 2014. kada je Nico Rosberg slavio s dva zaustavljanja u boksu s promjenama guma u 12. i 38. krugu.

Iako još nismo vidjeli podatke o potrošnji guma ove godine, Pirelli očekuje da će i ove godine većina vozača ići samo jednom u boks.

Postoji i velika mogućnost za izlazak sigurnosnog automobila koji utječe na strategiju, baš kao i virtualni sigurnosni automobil koji je Vettelu prošle godine donio pobjedu, a vrijeme je često promjenjivo iako se prema trenutnoj prognozi ne očekuje kiša.

PIRELLIJEVI ODABIRI KOMPONENTI GUMA

  Utrka Datum C1 C2 C3 C4 C5
01 Australija 17. 03. x x x
02 Bahrain 31. 03. x x x
03 Kina 14. 04. x x x
04 Azerbajdžan 28. 04. x x x
05 Španjolska 12. 05. x x x
06 Monako 26. 05. x x x
07 Kanada 09. 06. x x x

VOZAČKI ODABIR GUMA ZA VN AUSTRALIJE

2019 Australian GP Pirelli tyre driver choice selection

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…