Nakon pauze veće od tri mjeseca, nova F1 sezona 2020. napokon počinje ovoga vikenda u Austriji, a Pirelli će donijeti gume koje su izvorno planirali za brzi Red Bull Ring uz očekivanu strategiju od jednoga zaustavljanja u boksu.

Austrija je prošle godine bila jedna od najzanimljivijih utrka sezone iako je većina vozača bila na strategiji jednoga ulaska u boks, a Pirelli će na prvu utrku sezone donijeti iste gume kao i prošle godine.

Riječ je o komponentama C2, C3 i C4 odnosno tri srednje komponente od ukupno pet komponenti guma za suho, a ovogodišnje gume konstrukcijom i mješavom identiče su prošlogodišnjima nakon što su momčadi odbacile njihovu evoluciju koju je za 2020. pripremio Pirelli.

Red Bull Ring staza je s vremenski najkraćim krugom u Formuli 1 (prošlogodišnji pole position osvojio je Leclerc s vremenom 1:03.003), a na vrijeme po krugu najvažniji su brzina na ravnom te performanse na kočenju i ubrzavanju iz sporih zavoja.

Kratak krug ujedno znači da će razlike u brzini po krugu između komponenti biti manje nego inače, a iako je prva utrka na rasporedu od 3. do 5. srpnja očekuju se umjerene temperature između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva uz mogućnost pljuskova u petak prijepodne.

pressure-table-en
Minimalni startni tlakovi – 1.691 bara (prednje) i 1.311 bara (stražnje)

“Nakon duge pauze uzbuđeni smo što se napokon vraćamo natjecanju! Ovogodišnja VN Austrije izgledat će nešto drukčije jer neće biti gledatelja i zbog posebnih Covid-19 mjera, ali operativno već imamo iskustvo s njima od VN Australije.”

“Gume su iste kao i prošle godine pa će najveća varijabla vjerojatno biti ‘hrđa’ koju su vozači i momčadi možda nakupili nakon tako duge pauze.”

“Neke momčadi već su koristile dvije godine stare bolide na privatnim testiranjima ili su iskoristili filmske dane s trenutnim bolidima, ali u oba slučaja koristili su posebne gume koje su daleko od trkaćih specifikacija tako da svi startaju na istoj razini.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Pirelli produljio ugovor s F1 do 2024.

Talijanski proizvođač guma i službeni F1 dobavljač Pirelli produljio je ugovor s Formulom …