VN Azerbajdžana trebala je biti klasična utrka s jednim zaustavljanjem u boksu, ali kaos u prvom krugu i sigurnosni automobil u posljednjoj fazi utrke potpuno su ispremiješali karte i utrku učinili još zanimljivijom i nepredvidivijom – donosimo pregled svih strategija i najdužih dionica na pojedinim komponentama guma.

Vozači triju najjačih momčadi, osim Raikkonena u Ferrariju, utrku su startali na supersoft gumama kako bi na njima ostali dovoljno dugo na stazi i tako s jednom promjenom guma završili utrku. Među njima je Hamilton prvi ušao u boks nakon velikog blokiranja prednjih kotača u prvom zavoju te je stari supersoft nakon 22 kruga zamijenio novim softom.

Idući je na potezu bio Vettel, a zatim i dva vozača Red Bulla Ricciardo i Verstappen dok je Bottas ostao najduže, čak 40 krugova (78.43% utrke) i iskoristio uvjete sigurnosnoga automobila kako bi preuzeo vodstvo u utrci ispred Vettela.

Raikkonen i Perez su zbog sudara u prvom krugu ultrasoft zamijenili softom, a sigurnosni automobil svima je dao priliku da stave novi set guma pa je većina vozača utrku završila na ultrasoftu osim Pereza koji je koristio supersoft.

Najduža dionica nije odvožena na najtvrđoj soft komponenti (iako su Raikkonen i Alonso na njoj odvozili čak 39 krugova odnosno 76.47% utrke), nego na supersoftu za što se pobrinuo Bottas u Mercedesu koji je na toj komponenti odvozio 40 krugova, što bi mu donijelo pobjedu da mu u završnici nije pukla guma nakon prelaska preko krhotine na stazi.

Hartley je u Toro Rosso Hondi odvozio najdužu dionicu na ultrasoftu (21 krug odnosno 41.18% utrke), ali u posljednjem dijelu utrke dok je bolid najlakši. Hartley je promjenu obavio taman prije sigurnosnog automobila i na kraju osvojio svoj prvi bod u Formuli 1.

Najbrži krug utrke odvozio je Bottas u Mercedesu na vrlo starim supersoft gumama u 37. krugu, tri kruga prije ulaska u boks, a Hamilton je bio drugi najbrži na novijim soft gumama.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull i Honda ne sumnjaju u Mercedesov povratak u Francuskoj

Vodeća momčad F1 prvenstva Red Bull ne sumnja da će se aktualni svjetski prvaci Mercedes v…