Mercedes je na drugu utrku sezone u Bahrainu donio novu inačicu bočnih ploča stražnjega krila koje sada imaju po tri proreza sa svake strane.

Intenzivan tehnološki razvoj bolida u Formuli 1 nikad ne prestaje, pogotovo kod velikih momčadi poput Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla koji imaju najviše ljudi i najviše novaca pa stalno donose veća ili manja poboljšanja za svoje bolide.

Osim uobičajenih prilagodbi za hlađenje za vrlo vruće uvjete u Bahrainu, zbog čega su momčadi morale više otvoriti svoje pokrove motora, na drugoj utrci vidjeli smo i brojne nove dijelove koji su spremni za usporedne testove na prvim slobodnim treninzima.

Mercedes je donio novu konfiguraciju bočnih ploča stražnjega krila koje sada imaju tri vertikalne ekstenzije koje vise s gornjega, šireg dijela stražnjega krila (tirkizno), a Mercedes je odbacio jedan od tri tanka usmjerivača zraka (narančasto) koji pomažu usmjeriti zrak agresivno prema gore, u smjeru zračne struje koja napušta stražnje krilo.

Mercedes F1 W10 Bahrain GP F1 2019 rear wign endplates Photo XPB Mercedes
Nova konfiguracija bočnih ploča stražnjega krila za Bahrain

Vertikalni prorezi posljedica su nejednake širine stražnjega krila na gornjem i donjem dijelu, a momčadi se mogu odlučiti ili za uglađeni, neprekinuti prijelaz ili korištenje ovakvih ekstenzija.

Trend vertikalnih proreza na bočnim pločama započeo je McLaren 2017., a prošle godine ih je slijedilo nekoliko momčadi da bi ove godine postali uobičajeni na svim bolidima u različitim oblicima.

Oni pomažu proširiti efektivnu širinu stražnjega krila i povećati ekspanziju zračne struje u ovom području kako bi se povećao downforce, ali ponekad to ne ispadne kako je očekivano što je najbolje pokazao Ferrari koji je takve proreze testirao u Singapuru i na kraju se vratio na stare dijelove.

Mercedes F1 W10 Australian GP F1 2019 rear wign endplates Photo XPB Mercedes
Stara konfiguracija bočnih ploča stražnjega krila iz Australije
Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Ferrari nakon Hamiltona doveo još dva pojačanja iz Mercedesa

Loic Serra i Jerome d'Ambrosio dva su nova pojačanja koja je Ferrari potpisao od jednoga o…