Pirellijev šef F1 programa Mario Isola otkrio je razlike u brzini komponenti guma koje su donijeli na prvu utrku sezone u Bahrainu, a priznaje da nisu očekivali da će soft komponenta bili toliko brža od mediuma.

Nakon dvije godine korištenja istih guma, Pirelli je uoči 2021. promijenio konstrukciju i mješavine svojih guma za suho kako bi se lakše nosile sa sve većim opterećenjima koje na njih stavljaju F1 bolidi, a nove gume su oko pola sekunde sporije od prošlogodišnjih.

Verstappen je odvozio najbrže vrijeme na oba slobodna treninga koristeći soft (C4) komponentu guma dok su u drugom dijelu drugoga treninga, kad su uvjeti najbliži onima u utrci, vozači isprobavali kako se gume ponašaju s više goriva i na dužim dionicama.

Pirelli je objavio da su na temelju podataka s prva dva treninga zaključili da je razlika između bijelih hard (C2) guma i žutih medium (C3) guma oko 0.4 sekundi, a razlika između žutih medium (C3) i crvenih soft (C4) je oko 0.9 sekundi.

“Vidjeli smo dva uzbudljiva treninga s tri momčadi na prva tri mjesta,” komentirao je Isola.

“Iz perspektive guma, zadovoljni smo s performansama koje su u skladu s očekivanjima nakon testiranja u Bahrainu. Momčadi su se usredotočile na soft C4 gumu nakon što su na C2 i C3 gumama skupili puno podataka na testiranjima prije dva tjedna.”

“Razlika u performansama između medium i soft guma malo je viša nego što smo isprve mislili dok su C2 i C3 gume vrlo blizu.”

“To znači da sve gume mogu odigrati ključnu ulogu u utrci.”

Svaki vozač uoči F1 vikenda na raspolaganju ima 13 setova guma za suho – dva seta harda, tri seta mediuma i osam setova softa, a Pirelli je već objavio koje će tri komponente guma, od ukupno pet, donijeti za svaki vikend.

VREMENSKI UVJETI

RAZLIKA U BRZINI GUMA

TG-Practice-BH-2021-EN

NAJBOLJA VREMENA PO GUMAMA

STATISTIKA DANA

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Verstappen strategijom pobijedio Hamiltona na VN SAD-a

Max Verstappen pobijedio je Lewisa Hamiltona na VN SAD-a nakon što je Hamilton preuzeo vod…