Max Verstappen jučer se izborio za najbolju startnu poziciju na prvoj utrci sezone u Bahrainu ispred dvaju vozača Mercedesa, ali je ujedno uspio i ostvariti blagu stratešku prednost po pitanju dostupnih guma.

Vozači na raspolaganju imaju po 13 setova guma za suho tijekom GP vikenda, a svi imaju jedna broj hard, medium i soft komponente – dva seta harda, tri seta mediuma i osam setova softa.

Verstappen je nakon kvalifikacija sačuvao jedan set medium guma, za razliku od Hamiltona i Bottasa koji nemaju nijedan novi set žuto označenih guma iako imaju po jedan set hard guma više od Verstappena.

Budući da će i Verstappen i vozači Mercedesa startati na korištenim medium gumama na kojima su odvozili svoje najbolje krugove u Q2 to znači da će u utrci morati koristiti i drugu komponentu, bilo da je riječ o softu ili hardu, kako bi zadovoljili pravilo o korištenju dvaju različitih komponenti guma u utrci.

U slučaju jednoga zaustavljanja u boksu to bi značilo da će im u utrci trebati najviše jedan set harda što poništava Mercedesovu prednost s dva seta novih hard guma, ali i Verstappenovu prednost s jednim novim setom mediuma kojega u tom slučaju ne bi mogao koristiti.

Ako vozači budu dvaput ulazili na promjenu guma, što je vrlo moguće, malo je vjerojatno Mercedes odlučiti na kombinaciju s dvije dionice na hard gumama njihova prednost u jednom setu novih hard guma više od Verstappena neće se materijalizirati.

S obzirom da je medium najbolji kompromis između brzine i izdržljivosti Verstappen bi u slučaju dvaju ulazaka u boks vjerojatno koristio jedan set novih medium guma i jedan set harda ili softa, ovisno o dužini dionica i njihovom rasporedu.

Osim Verstappena i dva vozača Mercedesa, Gasly se također plasirao u Q3 na medium gumama, a ostali vozači iz prvih deset moraju startati na softu. Vozači koji su se plasirali na 11. mjesto ili niže imaju slobodu odabira guma na kojima će startati.

DOSTUPNI SETOVI GUMA ZA VN BAHRAINA

formula1 gulf air bahrain grand prix 2021-tyre sets available for the race Photo Pirelli

RAZLIKA U BRZINI GUMA

TG-Practice-BH-2021-EN

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mađarska 2019. – Hamilton prestigao Verstappena za pobjedu

Lewis Hamilton na današnji je dan 2019. slavio na uzbudljivoj utrci u Mađarskoj u kojoj je…