Pirelli je za VN Brazila donio isti odabir guma kao i prošle godine, ali kako su ove godine sve gume stupanj mekše nego prošle vozači će imati više prijanjanja u pokušaju rušenja rekorda staze Autodromo Carlos Pace.

Vozači će tijekom ovoga vikenda na raspolaganju imati medium, soft i supersoft gume, što je posljednji puta da će ove sezone imati medium i soft gume uoči finala sezone u Abu Dhabiju, a krug na Interlagosu je treći najkraći u F1 kalendaru iza Monaka i Meksika s 4309 metara.

Što se tiče vremenskih prilika, ova je utrka možda i najnepredvidivija u sezoni jer su neke od prijašnjih utrka održane ili u vrlo velikoj vrućini ili je padala kiša, primjerice 2016.

Prošle godine Vettel je slavio s drugoga mjesta zahvaljujući strategiji jednoga ulaska u boks – startao je na supersoftu i kasnije ih zamijenio softom na kojem je došao do cilja.

Gume su srednje opterećene, s većinom sporijim zavojima uz tek jedan pravi brzi zavoj, desni zavoj u drugome sektoru, a više su opterećene stražnje gume zbog brojnih ubrzanja iz sporih zavoja.

Zbog smjera vožnje suprotnog od smjera kretanja kazaljke na satu, Interlagos ima više lijevih zavoja pa su desne gume više opterećene.

Konfiguracija staze zahtjeva srednje downforce postavke kako bi bolidi bili brzi na vrlo dugom periodu punoga gasa koji počinje u trećem sektoru i završava uoči prvoga zavoja, ali zbog nadmorske visine od oko 800 metara zrak je rijeđi pa momčadi koriste nešto više downforcea nego što bi to bio slučaj da je ova staza na razini mora.

MAPA STAZE AUTODROMO CARLOS PACE

Brazilian GP F1 2018 Autodromo Carlos Pace Interlagos track map Photo FIA

KARAKTERISTIKE STAZE

PIRELLIJEVA OGRANIČENJA

Pirelli uoči svakoga vikenda propisuje ograničenja po pitanju minimalnih statičkih tlakova i najvećih nagiba kotača (camber) koje onda može mijenjati nakon slobodnih treninga, a za Brazil su postavili ne previše konzervativne granice.

Minimalni tlakovi su 1.587 bara za prednje gume i 1.449 bara za stražnje, a najveći nagibi kotača su -3.50 stupnjeva za prednje i -2.00 stupnja za stražnje.

Za Hockenheim su tlakovi iznosili 1.484 bara, a stražnje 1.380 bara, u Austriji su bili nešto viši (1.553/1.415 bara), a da ne govorimo o Silverstoneu gdje su bili još veći nego za Suzuku (1.656/1.518 bara).

U Austinu Pirelli je postavio prilično visoke vrijednosti od 1.449 bara za prednje i 1.380 bara za stražnje kotače. Ali zbog većeg stresa na stražnje gume nego što je to bilo očekivano, Pirelli je nakon kvalifikacija povećao minimalni tlak u stražnjim gumama s 1.380 na 1.4835 bara.

Početni tlak u gumama mjeri se na temperaturi od 20 stupnjeva Celzijevih i na atmosferskom tlaku od 1 bara.

ODABIR GUMA

Vozači unutar dvaju vodećih momčadi Mercedesa i Ferrarija odabirali su različite gume za iduću utrku u Brazilu, a McLarenovi vozači još su  jednom odabrali najmanje najmekših guma.

Hamilton i Vettel za Interlagos su odabirali po jedan set medima, tri seta softa i devet setova supersofta dok su Raikkonen i Bottas odlučili uzeti po dva seta medium guma.

Raikkonen je uz to uzeo i tri seta softa i osam setova supersofta dok je Bottas uzeo dva seta softa i devet setova supersofta.

Sve momčadi osim McLarena odlučile su se za po osam ili devet setova supersofta, a momčad iz Wokinga imat će ih po sedam setova.

Svaki vozač mora čuvati jedan set supersofta za Q3, a tko se ne plasira smije ga koristiti u utrci dok se za utrku moraju čuvati po jedan set softa i mediuma (a jedan od njih i koristiti u slučaju suhe utrke).

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton – ‘Ferrari definitivno ima način rada motora koji mi nemamo’

Vodeći vozač prvenstva Lewis Hamilton kaže da Ferrari ima najjači način rada motora koji M…