VN Francuske 2018. – Jedno zaustavljanje i dalje norma

Povratak Formule 1 u Francusku nakon deset godina nije donio ništa neočekivano po pitanju strategija s obzirom da Pirellijeve gume i ove godine bez problema traju dovoljno dugo kako bi vozači uspjeli izvršiti strategiju jednoga ulaska u boks, a jedine varijacije bile su u komponentama guma.

Pirelli je u Francusku donio ultrasoft, supersoft i soft komponente svojih guma za suho, a vozači su, kao što je to uobičajeno, birali najviše najmekših guma (u ovom slučaju ultrasoft).

Za razliku od Monaka i Kanade gdje je najmekša komponenta bio hypersoft za čiju su trajnost momčadi bile zabrinute, posebno u prvoj dionici s vrlo teškim bolidom, u Francuskoj je najmekši bio ultrasoft kojega su već dobro isprobali u dosadašnjem tijeku sezone i za kojega se zna da može prilično dugo trajati čak i u prvoj dionici.

Samo su se Mercedes i Red Bull odlučili za supersoft u Q2 kako bi na njemu startali utrku dok se Ferrari odlučio držati ultrasofta. Šteta je što zbog Vettelova incidenta nismo vidjeli kako bi se ta razlika u strategiji pokazala na rezultatima jer se Hamilton bez problema obračunao s Verstappenom koji je, kao i Hamilton, startao na supersoftu i utrku dovršio na softu.

Najtvrđa soft komponenta trajala je gotovo cijelu utrku u slučaju Sergeya Sirotkina u Williamsu koji je na njoj odvozio 51 od 53 kruga (96.23%), a Vandoorne je startao na supersoftu i na njemu odvozio 40 krugova (75.47%).

Ultrasoft se također pokazao vrlo izdržljivim jer je Hartley u Toro Rossu STR13, koji je u Monaku i Kanadi najbolje čuvao hypersoft, odvozio 38 od 53 kruga (71.70%).

Zanimljivo, najbrži krugovi na sve tri komponente guma vrlo su slični zbog različitih strategija vozača vodeće tri momčadi – Red Bull je bio najbrži na softu, Mercedes na supersoftu, a Ferrari na ultrasoftu.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari otkrio uzrok Vettelovog kvara na motoru

Ferrari je otkrio uzrok kvara na motoru koji je uzrokovao prvi prekid trećega dana kada je…