Ferrari je za VN Francuske donio seriju manjih poboljšanja koja će odrediti razvojni put za iduća poboljšanja, a isto planiraju učiniti i na iduće tri utrke u Austriji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj kako bi pokušali dostići dosad nepobjedivi Mercedes – donosimo pregled Ferrarijevih poboljšanja na SF90.

“U Francuskoj ćemo imati nekoliko manjih evolucija, elemenata koji predstavljaju korisan korak u definiranju smjera kojim ćemo krenuti s razvojem bolida,” rekao je tehnički direktor i šef momčadi Mattia Binotto.

“Ono što ćemo donijeti neće biti rješenje naših problema, ali povratne tehničke informacije iz tih evolucija bit će važne za iduće korake.”

“Paul Ricard prošle je godine bila teška staza za nas i znamo da ova vrsta staze nije pretjerano naklonjena našem paketu, ali ništa nije nemoguće pa ćemo biti spremni dati sve od sebe.”

Novo prednje krilo

Ferrari je, sukladno najavama, donio evoluciju prednjega krila koja se naslanja na dosadašnji koncept s niskim nagibom najgornjih elemenata na rubnim područjima krila kako bi se poboljšalo usmjeravanje zraka s vanjske strane prednjih kotača.

Novost je da je najgornji element, koji je na staroj inačici krila bio gotovo horizontalan, sada pod nešto većim kutem kako bi se povećao downforce, a stražnji vertikalni rub bočne ploče prednjega krila sada je stepenast (žuto).

Ferrari SF90 new front wing inside shot French GP F1 2019 Photo AMuS Edited by MAXF1net

Novost je i mali usmjerivač zraka na stražnjem vanjskom rubu bočnih ploča koji agresivno usmjerava zračnu struju prema vanjskoj strani prednjih kotača.

Ferrari SF90 old front wing endplate French GP F1 2019 Photo AMuS Edited by MAXF1net
Stara inačica bočnih ploča na Ferrariju SF90
Ferrari SF90 new front wing endplate French GP F1 2019 Photo AMuS Edited by MAXF1net
Nova inačica bočnih ploča na Ferrariju SF90
Ferrari SF90 new front wing endplate behind French GP F1 2019 Photo AMuS Edited by MAXF1net
Nova inačica bočnih ploča na Ferrariju SF90 sa stražnje strane – novi je ružičasto označeni usmjerivač i žuto označeni stepenasti stražnji rub
Ferrari SF90 old front wing French GP F1 2019 Photo AMuS
Stara specifikacija prednjega krila s ravnim stražnjim vertikalnim rubom bočnih ploča (žuto)

Područje oko prednjih kočnica

FIA je za ovu sezonu smanjila volumen oko prednjih kočnica u koje momčadi smiju postavljati različite usmjerivače zraka čija funkcija vrlo često nema veze s hlađenjem kočnica nego igra aerodinamičku ulogu.

Ferrari je za Francusku donio nove usmjerivače koji su postavljeni u tri skupine i koji zrak pod vrlo agresivnim kutem usmjeravaju prema dolje, čime pomažu pripremiti i usmjeriti zračnu struju u ključna područja oko početka bočnih stranica.

Prve dvije skupine ovih usmjerivača sastoje se od po tri manja usmjerivača kako bi se izbjegla separacija kod tako velikih nagiba, a posljednja skupina sastoji se od dva usmjerivača zbog manjega kuta.

Ferrari je dosad koristio pet usmjerivača, također pod sličnim kutem, ali su bili izrađeni iz jednoga dijela.

Ferrari SF90 old front brake duct cover French GP F1 2019 Photo AMuS Edited by MAXF1net
Stari usmjerivači zraka na usisnicima za hlađenje prednjih kočnica na Ferrariju SF90
Ferrari SF90 new front brake duct cover French GP F1 2019 Photo AMuS Edited by MAXF1net
Novi usmjerivači zraka na usisnicima za hlađenje prednjih kočnica na Ferrariju SF90

Podnica

Ferrari je dodao dvije skupine malih usmjerivača zraka (plavo) koji se nalaze na uzdužnim prorezima na podnici i koji služe kao generatori vrtloga, pomažući boljem radu podnice štiteći ju od vanjskih turbulencija.

Do Francuske Ferrari je koristio ovakve horizontalne usmjerivače ispred stražnjih kotača, a sada su dodali i dvije skupine po dva usmjerivača koji sežu do bočnih stranica.

Ferrari je prošle godine eksperimentirao sa sličnim generatorima vrtloga, a ideju je ekspresno kopirao Red Bull (a kasnije i mnoge druge momčadi).

Ferrari SF90 new floor fins French GP F1 2019 Photo AMuS Edited by MAXF1net

Difuzor

Novost za Paul Ricard su novi završeci difuzora koji su sada zakrivljeniji, a gornja tri profila prate njegovu zakrivljenost i s gornje i s bočne strane.

Prošla inačica imala je gornje profile koji su pratili gornji dio difuzora, a bočni završeci imali su vlastite proreze.

Ferrari SF90 new diffuser French GP F1 2019 Photo AMuS Edited by MAXF1net
Novi difuzor za VN Francuske
Ferrari SF90 diffuser Canadian GP F1 2019 Photo AMuS Edited by MAXF1net
Stari difuzor iz VN Kanade
Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

‘McLaren i Red Bull rade nešto čudno s motorom’ – Leclerc

Charles Leclerc kaže da McLaren i Red Bull rade nešto čudno s korištenjem električne energ…