Mercedes je u Monzi nadmudrio Ferrari tako što su jednostavno učinili suprotno od njih prilikom prvih i jedinih zaustavljanja u boksu, ali posao im je olakšala i činjenica da su imali dva vozača u borbi za vrhu poretka dok je Ferrari vrlo rano ostao bez Vettela.

Raikkonen je prvi puta u boks ušao u 20. krugu, što i nije prerano s obzirom na trajnost guma u Monzi koja nema previše brzih zavoja, ali problem je bio što je Finac od prvoga kruga na novom softu morao žestoko pritiskati.

Prvo je morao pritiskati kako Hamilton na potrošenom supersoftu ne bi izgradio dovoljnu prednost da ga prestigne kroz boks, a zatim je pritiskao i jako trošio gume iza Bottasa u drugom Mercedesu koji još nije bio u boksu.

Hamiltonova jedina šansa bila je stvoriti što veću razliku u starosti guma između sebe i Raikkonena dužim ostankom na stazi, a pritom mu je pomogao Bottas koji je zadržavao svoga sunarodnjaka i radio posao za Hamiltona i Mercedes.

Kad je Hamilton izašao iz boksa na osam krugova novijim gumama, nije morao toliko pritiskati jer je Bottas ionako zadržavao Raikkonena koji je jako trošio gume iza njega pa su time bile u boljem stanju u završnici utrke kad se i dogodilo neizbježno pretjecanje za promjenu u vodstvu utrke.

Strategija jednoga ulaska u boks ponovno je bila dominantna u Monzi, a kako su gotovo svi vozači startali na supersoftu bilo je jasno da nećemo vidjeti previše strateške raznolikosti.

Medium gume su bile previše spore da bi ih u normalnoj situaciji itko ozbiljno razmotrio kao stratešku mogućnost, a jedini koji ih je koristio je Magnussen koji je u boks ušao u četvrtom krugu i na njima vozio do kraja utrke (92.45% udaljenosti).

Najbrži krug odvozio je Lewis Hamilton na soft gumama, četiri desetinke brže od Bottasa koji je imao čak osam krugova svježije gume od Hamiltona.

Vettel je bio tek osam tisućinki sporiji na korištenom supersoftu (Vettel više nije imao novoga supersofta za utrku kojega u izvornom planu nije trebao ni koristiti), ali Nijemac je imao i oštećen bolid bez bočnog usmjerivača zraka i pripadajuće strukture na desnoj strani bolida koji ima jako bitnu funkciju.

Sve tri komponente guma pokazale su jako dobru izdržljivost pa su vozači na jednom setu guma bez problema prelazili više od 75% udaljenosti utrke.

Učitaj još iz Analiza

Odgovori

1 Komentar na "VN Italije 2018. – Mercedes strategijom nadmudrio Ferrari"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
JohnnyP
Pretplatnik

Koliko god navijam za Ferrari, ali od 2007., nisu odradili sezonu bez nekih zajeba. Izgubili su 4 naslova već skoro dobivenih do ove sezone. Ali nisu imali ni sreće, kad god nisu završili utrku eto ti Hamiltona. On je pak ovih godina imao nekad zbilja više sreće nego pameti (ove godine Mađarska, Njemačka, Italija gdje bi Vettel pobijedio da se nije sjebo, itd…). Kimi nije baš uvijek dobivao najbolji tretman, istina, ali nije baš na razini, muči njega zub. Ima još 7 trka. Bit će tu još svega.

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kako je Hamilton odvozio tako brz najbrži krug u Imoli

Lewis Hamilton odvozio je uvjerljivo najbrži krug utrke na VN Emilije Romagne koji mu je d…