Sergio Perez postigao je najveću brzinu u Formuli 1 2018. za vrijeme utrke u Monzi u kojoj se probijao s 14. startnog mjesta u svojoj Racing Point Force Indiji VJM11, a pritom je nadmašio vlastiti rekord iz Kanade koji je dosad predstavljao najveću postignutu brzinu u F1 2018.

Bolidi su od 2017. sporiji na pravcu zbog ogromnog porasta downforcea od oko 20%, što sa sobom neizbježno nosi i veći otpor zraka, a veći otpor zraka uzrokuju i 25% šire gume.

Situaciju je 2018. dodatno pokvario halo sustav zaštite koji povećava otpor zraka i time smanjuje brzinu (a usput i povisuje težište), ali to bolide nije spriječilo da jure impresivnim brzinama na ravnim dijelovima zahvaljujući neprekidnom razvoju motora i povećanju aerodinamičke učinkovitosti.

MAPA STAZE AUTODROMO NAZIONALE MONZA

Italian GP F1 2018 Monza track map Photo FIA

NAJVEĆE BRZINE

Prva brzina je brzina pretkraj ciljnoga pravca, druga je na startno ciljnoj crti, treća je na kraju prvoga sektora, a četvrta na kraju drugoga sektora.

Perez je postigao najveću brzinu ove sezone od 362.5 km/h na mjerenju brzine pretkraj glavnoga pravca uz pomoć DRS-a i zavjetrine dok se probijao s 14. startnog mjesta.

Hamilton je također imao vrlo dobru brzinu na istom mjestu, 357.9 km/h, također uz pomoć DRS-a i zavjetrine dok je proganjao Raikkonena u drugoj polovici utrke.

Najveću brzinu na preostala tri mjerenja postigao je Sebastian Vettel koji se morao probijati nakon pada na začelje poretka u prvom krugu nakon kontakta s Lewisom Hamiltonom.

Posebno uvjerljiv Vettel je bio na kraju drugoga sektora, prije Ascarija, gdje je bio gotovo 10 km/h brži od idućeg najbržeg Hamiltona.

Italian GP F1 2018 Monza race top speeds Photo FIA MAXF1net

NAJBOLJA VREMENA PO SEKTORIMA

Italian GP F1 2018 Monza race best sector times Photo FIA MAXF1net

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Alonso službeno potvrđen kao Renaultov F1 vozač od 2021.

Fernando Alonso iduće sezone vraća se u Formulu 1 kao vozač Renaulta s kojim je potpisao n…