Nakon što su u Spa koristili vrlo plitko i nisko stražnje krilo kako bi kompenzirali manjak snage motora u odnosu na glavne suparnike, Red Bull je u Monzi otišao korak dalje i donio još ekstremnije stražnje krilo koje proizvodi još manje aerodinamičkog pritiska i otpora.

Red Bull već godinama na brzim stazama koristi niže nagibe i manje površine stražnjih krila kako bi kompenzirali manjak snage Renaultove pogonske jedinice u odnosu na Mercedes i Ferrari, a zahvaljujući velikom downforceu koji dobivaju iz podnice mogu si dopustiti korištenje manjih krila.

Downforce dobiven iz podnice aerodinamički je učinkovitiji od onoga koji se dobiva iz krila što znači da za isti iznos downforcea donosi manje otpora zraka, a Red Bull je za Monzu ove godine otišao prilično ekstremno s konfiguracijom stražnjega krila na RB14.

Pogledajmo najprije Red Bullovo stražnje krilo za VN Belgije koje je već vrlo plitko, s gotovo potpuno ravnim donjim elementom (ljubičasto) i gornjim elementom s malim nagibom (tirkizno).

Također, bočne ploče (narančasto) nemaju horizontalne proreze jer ovako nisko krilo ne stvara toliko turbulencija na rubnim dijelovima da bi takve proreze imalo smisla koristiti.

Red Bull RB14 rear wing low downforce Belgian GP F1 2018 2 Photo AMuS
Red Bullovo stražnje krilo na VN Belgije 2018.
Red Bull RB14 rear wing low downforce Belgian GP F1 2018 Photo AMuS
Red Bullovo stražnje krilo za VN Belgije 2018.

Na idućim fotografijama nalazi se stražnje krilo za VN Italije koje je još ekstremnije i čiji je gornji element još manjega nagiba (ljubičasto) dok je glavni gotovo ravan (ružičasto) i ima vodeći rub zakrivljen prema unutra.

Red Bull RB14 Monza rear wing F1 2018 3
Red Bullovo stražnje krilo za VN Italije 2018.
Red Bull RB14 Monza rear wing F1 2018
Red Bullovo stražnje krilo za VN Italije 2018.
Red Bull RB14 Monza rear wing F1 2018 2
Red Bullovo stražnje krilo za VN Italije 2018.
Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Horner očekuje da Perez ove godine pokaže najbolje od sebe

Christian Horner očekuje da Sergio Perez ove godine dodatno podigne razinu svoje vožnje i …