Ayrton Senna na današnji je dan 1988. osvojio svoj prvi od ukupno tri naslova svjetskoga prvaka nakon što se u Japanu uspio oporaviti nakon lošega starta i pobijediti momčadskog kolegu Alaina Prosta koji je imao problema s mjenjačem.

Godine 1988. započela je serija od tri izuzetno uzbudljive i dramatične VN Japana u kojima su glavni akteri bili Senna i Prost, najveći vozači svoga vremena. VN Japana bila je odlučujuća utrka prvenstva između Senne i Prosta koji su te godine vozili za McLaren Hondu. Njihov bolid MP4-4 bio je klasa za sebe, a dvojac Senna Prost pobijedio je na 15 od 16 utrka 1988.

Ayrton Senna prelazi Alaina Prosta i preuzima vodstvo na VN Japana 1988. Francuz je imao problema s mjenjačem zbog čega ga Brazilac lako prestiže i osvaja svoj prvi naslov svjetskog prvaka. (30.10.1988.) Foto: Norio Koike@ASE
Ayrton Senna prelazi Alaina Prosta i preuzima vodstvo na VN Japana 1988. Francuz je imao problema s mjenjačem zbog čega ga Brazilac lako prestiže i osvaja svoj prvi naslov svjetskog prvaka. (30.10.1988.) Photo: Norio Koike@ASE

Senna je u Japan stigao s nešto boljim šansama za naslov prvaka jer se po bodovnom sustavu te godine brojalo samo 11 najboljih rezultata. Senna je osvojio pole position s tri desetinke prednosti ispred Prosta, a trećeplasirani Berger u Ferrariju zaostajao je točno sekundu i pol.

Senna je jako loše startao i pao na 14. mjesto, a Prost je preuzeo vodstvo ispred Bergera. Tada je počelo kišiti, a Ayrton je pritiskao i vozio najbrže krugove na stazi.

Prešao je sve vozače, nakon čega je počeo sustizati i vodećeg Prosta koji je imao problema s mjenjačem. Senna nije imao većih problema te je prestigao Prosta, pobijedio i utrku prije kraja osvojio svoj prvi naslov prvaka.

Prost je osvojio više bodova od Senne, ali je u posljednjoj utrci mogao osvojiti samo dodatna tri boda jer je već imao 11 utrka na kojima je završio prvi ili drugi. Da je pobijedio na posljednjoj utrci, brisalo bi mu se jedno drugo mjesto (6 bodova) i upisala pobjeda (9 bodova) i to je jedini skok od tri boda koji je Prost mogao napraviti u posljednjoj utrci.

Prost je na kraju sezone imao 105 bodova (Senna 94), ali brojalo se samo Prostovih 87 i Senninih 90 pa je Brazilac utrku prije kraja osigurao naslov prvaka.

Senna slavi prvi naslov prvaka na VN Japana 1988. (Photo: McLaren)
Load More Related Articles
Load More In Povijest
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

VN Kanade 2011. – Najduža utrka u F1 povijesti s dramatičnim završetkom

Jenson Button na današnji je dan 2011. pobijedio na dramatičnoj VN Kanade na kojoj je na p…