Michael i Ralf Schumacher na današnju su dan 2001. ostvarili dvostruku pobjedu na VN Kanade gdje je slavio mlađi brat Ralf koji je uspio pobijediti starijeg Michaela kroz bokseve nakon što je tada trostruki svjetski prvak startao s pole positiona.

Nakon što su na VN Brazila 2001. braća Schumacher postala prva braća koja su zauzela prvi startni red na utrci Formule 1, Nijemci su iste godine u Kanadi ponovno ispisali povijest.

Michael je, kao i u Brazilu, ponovno startao s pole positiona u svom Ferrariju F2001, ispred brata u BMW Williamsu FW23.

Stariji brat zadržao je vodstvo na startu i u prve dvije dionice utrke, a utrku je odlučilo posljednje zaustavljanje u boksu kada je Ralf Schumacher zahvaljujući dužem ostanku na stazi uspio izaći ispred Michaela i ostvariti drugu pobjedu u karijeri (prvu pobjedu ostvario je u Imoli iste godine).

BMW-u je to bila druga sezona F1 povratka s momčadi Williamsa, a nakon relativno konzervativnog dizajna iz 2000. njihov je motor P81 iz 2001. bio najjači u Formuli 1. Imao je oko 850 KS i vrtio se do 17 800 o/min.

Staza Circuit Gilles Villeneuve i povijest VN Kanade

Zahvaljujući supersnažnom BMW-ovom motoru, Williams se na stazama s puno pravaca i manjim downforce zahtjevima mogao boriti za pobjedu (Imola, Kanada, a na dvije najbrže staze (Hockenheim, 2001. posljednji put u brzom izdanju, i Monza) BMW Williams FW23 bio je najbrži bolid.

Zanimljivo, Michael Schumacher upravo je 2001. osvojio najviše pole positiona u jednoj sezoni (na 11 od 17 utrka). Čak ni u svojim dominantinim sezonama nije uspio nadmašiti taj učinak – 2002. je osvojio sedam, a 2004. osam pole positiona.

Cijena toga bila je veća potrošnja stražnjih guma, koje su se brzo zagrijavale u jednom kvalifikacijskom krugu na novim gumaam, a F2001 je, kao i njegov prethodnik F1-2000, imao blage preupravljačke karakteristike koje su odgovarale Schumacheru.

Ralf Schumacher ostvario je šest pobjeda u F1 karijeri (sve u BMW Williamsu) – tri je ostvario 2001. (San Marino, Kanada i Njemačka), jednu 2002. (Malezija) i dvije 2003. (Europa i Francuska u razmaku od tjedan dana). Zanimljivo, samo jednu je ostvario s pole positiona (posljednju pobjedu u Francuskoj), a ostale je startao s 2., 3. ili 4. mjesta.

SAŽETAK VN KANADE – DUEL BRAĆE SCHUMACHER

Učitaj još iz Povijest

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Barcelona 2003. – Schumacher slavi u novom F2003-GA, Alonso razdvojio Ferrarije

Na današnji dan 2003. Michael Schumacher slavio je u prvom nastupu za novi Ferrarijev boli…