Pirelli je na VN Kine donio medium, soft i ultrasoft gume što je u kombinaciji sa sigurnosnim automobilom na otprilike polovici utrke donijelo veliku stratešku raznolikost koja je za posljedicu imala potpuno neizvjesnu završnicu utrke.

Zbog preskakanja supersoft komponente, momčadi su uoči Kine bile u neznanju koliko će krugova moći odvoziti na vrlo mekanom ultrasoftu, posebno zbog konfiguracije staze u Šangaju koja jako opterećuje gume sa svojim dugim i brzim zavojima.

Mercedesevi i Ferrarijevi vozači Q2 su vozili na softu kako bi na njima startali utrku, a Red Bull, koji je znao da nema šanse pobijediti ih u kvalifikacijama, odlučio se probati drugu strategiju i startati na ultrasoftu.

U Bahrainu je Red Bull također probao alternativnu strategiju, ali tamo su oni odlučili voziti Q2 na tvrđoj soft komponenti (a ne na supersoftu kao svi ostali) dok su u Kini odlučili startati na ultrasoftu i pokušati nešto drukčije od vodeće dvije momčadi.

Zbog načina na koji Red Bull RB14 koristi svoje gume, Ricciardo i Verstappen na ultrasoft su u prvoj dionici odvozili po 17 krugova, što je 30.36% utrke, a zatim su se prebacili na medium gume na kojima su planirali voziti do kraja.

Ali sigurnosni automobil im je, za razliku od Vettela i Bottasa, omogućio da drugu promjenu guma obave uz vrlo mali gubitak vremena pa su se odlučili staviti nove setove soft guma i na njima voziti do kraja utrke.

Tako je od prvih deset vozača šest bilo na strategiji jednoga ulaska u boks dok su Ricciardo, Verstappen, Hulkenberg i Sainz bili na strategiji dva ulaska.

Najduže dionice na medium i soft gumama odvozili su vozači koji su bili na strategiji jednoga ulaska u boks – najviše krugova na medium gumama odvozio je Hamilton (38 krugova odnosno 67.86% utrke), krug više od Bottasa, a najviše krugova na softu odvozili su Alonso i Ericsson koji su startali na softu i na njemu odvozili 29 krugova (51.79%).

Na ultrasoft su najduže vozili Ocon i Gasly, čak 25 krugova, ali u svojim posljednjim dionicama utrke u kojima je bolid najlakši pa su tako produljili životni vijek najmekših dostupnih guma u Kini.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Monaka 2019. – Pirelli potvrdio najmekše komponente

Pirelli je potvrdio očekivanu vijest da će za VN Monaka donijeti tri najmekše komponente s…