Pirelli će peti i pretposljednji put ove sezone donijeti tri najmekše komponente svojih F1 guma za suho i time vozačima u Meksiku pružiti znatno mekše gume nego prošle godine s kojima bi bez problema trebali srušiti rekord staze – donosimo sve informacije o stazi i Pirellijeva ograničenja po pitanju tlakova i nagiba.

Nakon Monaka, Kanade, Singapura i Rusije, Pirelli će i u Meksiko donijeti najmekšu gumu u svojoj F1 ponudi – ružičasti hypersoft. Prošle godine na istoj stazi donijeli su ultrasoft, supersoft i soft, a kako su ovogodišnje mješavine guma stupanj mekše od prošlogodišnjih Pirellijev je odabir za 2018. zapravo dva stupnja mekši.

Zato vozači ne bi trebali imati problema s rušenjem prošlogodišnjeg rekorda staze kojega drži Sebastian Vettel u Ferrariju (1:16.488), pogotovo ako se u obzir uzme i prirodna evolucija bolida u odnosu na prošlu sezonu, bez obzira na uvođenje halo sustava koji zbog dodatne težine, povišenog težišta i povećanog otpora zraka bolide usporava za oko sekundu po krugu.

MAPA STAZE HERMANOS RODRIGUEZ

Mexican GP F1 2018 Autodromo Hermanos Rodriguez track map Photo FIA

Staza Autodromo Hermanos Rodriguez, nazvana po slavnoj braći Rodriguez koji su poginuli baveći se motorsportom, ima vrlo glatku površinu otkako je renovirana i 2015. vraćena u kalendar Formule 1, prvi puta nakon 1992., što smanjuje potrošnju i degradaciju.

Prolazak kroz boks jedan je od najdužih u F1 kalendaru pa će momčadi nastojati završiti utrku sa samo jednim zaustavljanjem, što je i inače norma ove sezone.

KARAKTERISTIKE STAZE

PIRELLIJEVA OGRANIČENJA

Zbog 25% rjeđeg zraka na nadmorskoj visini od oko 2200 metara, F1 bolidi u Meksiku postižu vrlo visoke brzine, unatoč visokim downforce postavkama, a Vettel je prošle godine u svom proboju sa začelja nakon loma prednjeg krila postigao čak 362.4 km/h.

Što se tiče minimalnih statičkih tlakova, Pirelli je za Meksiko postavio granice od 1.4145 bara za prednje gume i 1.38 bara za stražnje.

Za Hockenheim su tlakovi iznosili 1.484 bara, a stražnje 1.380 bara, u Austriji su bili nešto viši (1.553/1.415 bara), a da ne govorimo o Silverstoneu gdje su bili još veći nego za Suzuku (1.656/1.518 bara).

Na prošloj utrci u Austinu Pirelli je postavio prilično visoke vrijednosti od 1.449 bara za prednje i 1.380 bara za stražnje kotače. Ali zbog većeg stresa na stažnje gume nego što je to bilo očekivano, Pirelli je nakon kvalifikacija povećao minimalni tlak u stražnjim gumama s 1.380 na 1.4835 bara.

Početni tlak u gumama mjeri se na temperaturi od 20 stupnjeva Celzijevih i na atmosferskom tlaku od 1 bara.

Mercedes W09 rear wheels heat sink Russian GP F1 2018 Photo Daimler edited by MAXF1net

Što se tiče ograničenja koja Pirelli pred momčadi postavlja svakoga vikenda, maksimalno dopušteni nagibi kotača iznose -3.50 stupnja za prednje i -2.00 stupnjeva za stražnje kotače.

U odnosu na neke druge staze ove sezone, to su prilično ‘liberalne’ brojke jer su u Rusiji dopustili -3.25 / -2.00 stupnjeva nagiba, za Njemačku, Austriju i SAD -3.50 / -2.00 stupnjeva,  a za pretprošlu utrku u Japanu postavili su vrlo konzervativnih -3.00 / -1.75 stupnjeva.

Pirelli je dosad najkonzervativniji bio na Silverstoneu zbog puno većih sila na gume i veće energije koja kroz njih prolazi postavili ograničenja od -2.75 stupnjeva za prednje, a za stražnje -1.75 stupnjeva. Podsjetimo, upravo su 2013. na Silverstoneu imali višestruka pucanja guma zbog kojih su se bili prisiljeni vratiti na čvršću konstrukciju od kevlara iz 2012.

Veći nagib kotača (camber) izraženije opterećuje unutarnji rub gume iako pri velikim lateralnim silama u zavojima omogućuje okomitiji položaj gume na podlogu, a time i veće prijanjanje. Naravno, sve to ovisi i o postavkama ovjesa, tlakovima u gumama, razinama downforcea i drugim postavkama na bolidu.

Kako za promjenu nagiba kotača treba mijenjati postavke ovjesa, Pirelli u Austinu nije mogao narediti momčadima da nakon kvalifikacija mijenjaju nagib kotača (zbog parc ferme pravila) pa su ih natjerali da povećaju tlak u gumama.

VOZAČKI ODABIR GUMA

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull priložio zahtjev za razmatranje FIA-ine odluke oko sudara

Red Bull je uložio službeni zahtjev u kojem straže da FIA-ini suci razmotre svoju odluku o…