Pirelli će na VN Monaka prvi puta donijeti nove hypersoft gume koje su najmekše gume koje su ikad proizveli, a uz njih će donijeti i dvije susjedne komponente ultrasoft i supersoft – donosimo pregled zahtjeva staze u Monaku, minimalne tlakove i najveće nagibe kotača koje ovoga vikenda propisuje Pirelli.

Nova komponenta hypersoft, koja je označena svijetloružičastom bojom, prvi će se put koristiti na nekom F1 vikendu nakon što su ju vozači prošle godine testirali u Barceloni i Abu Dhabiju, a nova guma trebala bi biti oko sekundu po krugu brža od dosad najmekše komponente ultrasoft.

Ulična staza u Monaku zbog glatke površine i konfiguracije staze najmanje troši gume od svih staza u kalendaru, a vozačima stvar dodatno olakšava i činjenica da ukupna udaljenost nije veća od 305 km (kao na svim stazama), nego 260 km, što manje opterećuje gume i vozačima omogućuje da uglavnom koriste strategiju jednoga ulaska u boks.

Bolidi u Monaku koriste najveće moguće downforce postavke, bez da inženjeri pritom brinu za otpor zraka koji će time izazvati, a ključ je dobro zagrijati prednje i stražnje gume koje su ključ prijanjanja u sporim zavojima.

Minimalni tlakovi koje Pirelli propisuje za ovu utrku su 120.75 kPa za prednje i stražnje gume, a najveći nagibi kotača su -4.00 ° za prednje gume i -2.75 ° za stražnje gume.

Veći nagib kotača omogućuje gumama da prilikom lateralnog opterećenja (u zavojima) budu okomitije na podlogu, što omogućuje više prijanjanja, ali zato se smanjuje dodirna površina s asfaltom na pravocrtnom kočenju i ubrzavanju.

Zato na stazama s puno sporih zavoja momčadi ne koriste puno nagiba na stražnjim kotačima dok su na prednjim kotačima često vrlo blizu granice.

Negativna strana velikoga nagiba kotača (camber) je i pojačano grijanje unutarnjeg dijela gazne površine gume (bliže centru bolida) na ravnim dijelovima.

Unatoč brzini, hypersoft je i dalje ‘trkaća guma’

Hamilton je hypersoft nakon testa u Abu Dhabiju prozvao ‘najboljom gumom koju je Pirelli ikad proizveo’, a Ricciardo je nakon testiranja u Barceloni, nakon VN Španjolske, rekao da bi hypersoft trebao biti dostupan na svakoj utrci.

Zbog dodatnog prijanjanja kojega pruža najmekša mješavina, hypersoft bi trebao biti oko sekundu brži od ultrasofta, što znači da bismo i u Monaku trebali vidjeti novi rekord staze ukoliko ne bude kiše.

“Hypersoft je i dalje trkaća guma, a ne kvalifikacijska, tako da će biti zanimljivo vidjeti kako će se prilagoditi jedinstvenim zahtjevima Monaka i koji će učinak imati na strategiju,” rekao je Pirellijev Mario Isola.

“Vozači su birali između 8 i 11 setova ultrasofta [od ukupno 13 setova] tako da ćemo vidjeti puno vožnje na hypersoftu tijekom vikenda, naravno, ukoliko ostane suho.”

Hypersoft će debitirati na istoj stazi gdje je prije dvije godine debitirao ultrasoft.

VN MONAKA – INFORMACIJE O STAZI

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Alonso je u ‘formi života’ – ‘Brzina je važna, ne i godine’

Fernando Alonso kaže da je fizički u najboljoj formi u svom životu i da se osjeća spremnim…