Ferrari je modificirao svoje retrovizore uoči VN Monaka nakon što ih je FIA na prošloj utrci upozorila da njihovo rješenje ubuduće neće biti smatrano legalnim zbog aerodinamički motiviranog gornjeg ‘nosača’ na halo zaštiti.

Ferrari je prva momčad koja je retrovizore na svom F1 bolidu za 2018. montirala na halo zaštitu nakon što je FIA krajem prošloga mjeseca izdala priopćenje u kojem je to dozvoljeno uz postizanje zadovoljavajuće čvrstoće.

Otkako su stražnja krila od 2017. ponovno spuštena na visinu od 750 mm, kao i prije 2009., vozači imaju slabiju vidljivost unatrag, a oblik i položaj retrovizora uvelike je pod utjecajem aerodinamičkih zahtjeva, kao i većina toga na suvremenim F1 bolidima.

Kako je uoči F1 sezone 2018. uvedena halo zaštita vozačeve glave kao obavezna oprema, FIA se dosjetila da bi momčadima mogli dopustiti da svoje retrovizore pričvrste na titansku konstrukciju halo zaštite, uz uvjet da postignu zadovoljavajuću čvrstoću.

Ali Ferrari je odmah otišao i korak dalje i na postojeći nosač, s kojega visi retrovizor, montirao još jedan ‘nosač’ i vertikalno ga pričvrstio za retrovizor.

Jasno je da je Ferrari gornji ‘nosač’ postavio u aerodinamičke svrhe jer bi retrovizor, kao i dosad, mogao biti pričvršćen na jedan nosač, ali povezivanjem cijele strukture nadali su se da će njihovo objašnjenje o dva nosača biti prihvatljivo za FIA-u.

FIA je na kraju Ferrariju dopustila da odradi VN Španjolske s takvim retrovizorima, ali su im naredili da od iduće utrke uklone gornji, aerodinamički profiliran ‘nosač’.

Novo rješenje za VN Monako istovjetno je rješenju isprobanom na VN Španjolske, ali gornji ‘nosač’, koji je zapravo aerodinamički profiliran usmjerivač zraka, nestao je zbog naredbe FIA-e da ga ukloni jer njegova funkcija nije držati retrovizor.

Ferrari SF71H mirrors Monaco GP
Novi Ferrarijevi retrovizori za VN Monaka
Ferrari SF71H Spanish GP F1 2018 halo mirrors wiglets Photo Ferrari
Ferrarijevi zabranjeni retrovizori na VN Španjolske
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Šefovi momčadi nisu sigurni u učinak F1 promjena 2021.

Šefovi F1 momčadi nisu sigurni hoće li tehničke, sportske i financijske promjene na pravil…