Red Bull je prvi puta nakon više od dvije godine odbacio šuplji nos te su na VN Monaka donijeli uobičajenu punu inačicu središnje ekstenzije nosa, a ujedno su donijeli i nove dijelove na podnicu kakve na tom mjestu još nismo vidjeli.

Red Bull je šuplji vrh nosa koristio od 2017. na Red Bullu RB13, a ideja je bila smanjiti negativan učinak odvajanja zračne struje na vrhu nosa, gdje je tlak kod punoga nosa vrlo visok zbog velikoga napadnoga kuta, i iskoristiti zračnu struju koja prolazi kroz nos za S-duct sustav.

Nije poznato zašto je Red Bull odbacio šuplji nos niti je li ova promjena konačna, specifična za Monako ili tek usporedni test s uobičajenim nosom kako bi se na stazi uvjerili u razlike koje čini aerodinamičkom smislu.

Red Bull RB15 Monaco GP F1 2019 Wednesday in the pitlane Photo Red Bull
Novi, puni Red Bullov nos na RB15 (VN Monaka 2019.)
Red Bull RB15 sealed nose Monaco GP F1 2019 Photo FunoAnalisiTecnica Edited by MAXF1net
Novi, puni Red Bullov nos na RB15 (VN Monaka 2019.)
Red Bull RB15 hollow nose Spanish GP F1 2019 Photo Red Bull Edited by MAXF1net
Stari Red Bullov nos na RB15 (VN Španjolske 2019.)

Red Bull je donio i zanimljive nove dodatke na podnici koje je prvi isprobao Ferrari i koje danas koristi i Mercedes, ali kod Red Bulla se nalaze na dosad nekorištenom mjestu kod početka bočnih stranica.

Za razliku od dosad viđenih generatora vrloga, Red Bullovi su vrlo agresivno zakrivljeni te im se visina povećava prema vanjskom rubu podnice, čime stvaraju mini tunele koji pojačavaju intenzitet vrtloga.

Četiri generatora vrtloga rade u kombinaciji s prorezima pokraj njih te u njih šalju vrtožne struje koje će pomoći izolirati zračnu struju ispod podnice od vanjskih turbulencija.

To je cilj svih uzdužnih, poprečnih i kosih proreza i generatora vrtloga na podnici, ali Red Bullovo rješenje vrlo agresivno šalje vrtloge ispod podnice na samom početku podnice koji rade u kombinaciji s dugim uzdužnim prorezima iza njih.

Također, momčadi vrtloge nastoje poslati i s donje strane bočnih stranica, prema gornjem dijelu difuzora, kako bi povećali brzinu strujanja i količinu energije koja prolazi s gornje strane podnice i time povećali razliku tlakova i downforce.

Red Bull RB15 floor Monaco GP F1 2019 Photo Twitter Edited by MAXF1net Red Bull RB15 floor Monaco GP F1 2019 Photo Twitter 3 Edited by MAXF1net Red Bull RB15 floor Monaco GP F1 2019 Photo Twitter 2 Edited by MAXF1net

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Leclerc je znao da Hamilton dolazi kad je potpisao novi ugovor

Charles Leclerc otkrio je da je znao da Ferrari intenzivno pregovara s Lewisom Hamiltonom …