Rusija je bila vrlo uzbudljiva utrka i prije početka kiše u završnici, ali tada se situacija još jednom okrenula i nagradila vozače koji su bili voljni povući rani potez i prijeći na intermediate gume – donosimo pregled strategije guma na VN Rusije koja se pokazala ključnom u završnici utrke.

Iako je Pirelli u Rusiju donio tri najmekše komponente guma, zbog glatke površine momčadi su i dalje ciljale na strategiju jednoga ulaska u boks koristeći pritom samo medium i hard gume.

Posao im je olakšala kiša u kvalifikacijama budući da su zato svi vozači imali odabir komponente gume na kojima će startati, a nakon što je trenutak prelaska na gume za suho odlučio borbu za pole position, u utrci je situacija bila obrnuta.

Sedam vozača odlučilo se za start na hard gumama dok je ostalih 13 bilo na mediumu i svi su planirali ići samo jednom u boks.

Najdužu uvodnu dionicu na mediumu odvozio je Norris (28 krugova) koji je na stazi ostao dva kruga duže od Hamiltona i zato imao dva kruga svježije hard gume u drugoj dionici.

Na hardu su najduže vozili Perez, Alonso, Stroll i Giovinazzi, koji su na njima startali utrku, a ključan se pokazao trenutak prelaska na intermediate gume.

Pregled strategija na VN Rusije 2021. (Photo: Pirelli)

Kiša je počela padati u 46. krugu, a prvi su u boks ušli vozači na nižim pozicijama koji su imali manje za izgubiti – Mazepin u Haasu (19.) ušao je u 46. krugu, a krug kasnije Russell(10.), Raikkonen (13.), Bottas (14.) i Tsunoda (17.).

Mazepin, Russell, Raikkonen i Bottas stavili su intermediate gume (Russell korištene) dok je Tsunoda dobio nove soft gume, u nadi da će kiša prestati pa bi vruće soft gume bile velika prednost.

Kiša je bila sve jača pa su u 48. krugu ušli Verstappen, Sainz, Ricciardo, Stroll, a u 49. krugu ulaze Hamilton i Tsunoda koji je odustao od ideje vožnje na soft gumama.

Alonso, Perez, Vettel, Gasly, Ocon i Giovinazzi gume su zamijenili u 50. krugu, a samo Norris i Leclerc u 51. krugu što su platili dramatičnim padom u poretku.

Najduže dionice na VN Rusije 2021. (Photo: Pirelli)
2021 Russian GP Raikkonen Alfa Romeo wet Intermediate Pirelli F1 Tyre Photo Pirelli
Kimi Raikkonen, Alfa Romeo, VN Rusije 2021. (Photo: Pirelli)
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Verstappenovi potezi su ‘preko granice’ – Hamilton

Lewis Hamilton kaže da se u trkaćoj karijeri još nije susreo s vozačem poput Maxa Verstapp…