Pirelli je glavni sponzor VN SAD-a i za ovu su utrku odlučili donijeti iste komponente kao i za prvu utrku sezone u Australiji, kao i za još tri staze u ovogodišnjem kalendaru – pogledajte koja ograničenja su postavili pred momčadi i koje su ključne karakteristike staze COTA.

Soft, supersoft i ultrasoft – iste gume vidjeli smo i na prvoj utrci sezone u Melbourneu, ali i u Azerbajdžanu, Francuskoj i Austriji. Riječ je o trima susjednim komponentama guma, za razliku od nekoliko utrka u kojima su preskakali supersoft komponentu radi veće razlike u performansama.

Riječ je o istom odabiru komponenti kao i 2017., ali zapravo je riječ o stupanj mekšim komponentama jer su sve komponente stupanj mekše nego prošle godine. Ali nažalost, i dalje su pretvrde da bi momčadi natjerale na išta drugo osim jednoga zaustavljanja.

Staza Circuit of the Americas vrlo je zahtjevna i za vozače i za gume, a sastoji se od nekih od najboljih dijelova koje smo već susretali na drugim stazama, poput serije S-zavoja u prvom sektoru koji podsjećaju na S-zavoje u prvom sektoru kultne Suzuke.

Smjer vožnje je suprotan smjeru kretanja kazaljke na satu, baš kao i na stazama u Azerbajdžanu, Singapuru i Brazilu, a jedan od najvećih izazova je prvi zavoj kojem prethodni snažan uspon, a izlaz je spust prema drugom zavoju.

Prvi sektor vrlo je izazovan za prednje gume zbog brojnih srednje brzih i brzih zavoja dugoga trajanja, drugim sektorom dominiraju pravci koji ohlade gume, a treći sektor sastoji se najviše od sporih zavoja koji jako troše i griju stražnje gume.

MAPA STAZE COTA

US GP F1 2018 Austin track map Photo FIA

KARAKTERISTIKE STAZE COTA

PIRELLIJEVA OGRANIČENJA

Što se tiče ograničenja koja Pirelli pred momčadi postavlja svakoga vikenda, maksimalno dopušteni nagibi kotača iznose -3.50 stupnja za prednje i -2.00 stupnjeva za stražnje kotače.

U odnosu na neke druge staze ove sezone, to su prilično ‘liberalne’ brojke jer su u Rusiji dopustili -3.25 / -2.00 stupnjeva nagiba, za Njemačku i Austriju -3.50 / -2.00 stupnjeva, a za prošlu utrku u Japanu postavili su vrlo konzervativnih -3.00 / -1.75 stupnjeva.

Pirelli je dosad najkonzervativniji bio na Silverstoneu zbog puno većih sila na gume i veće energije koja kroz njih prolazi postavili ograničenja od -2.75 stupnjeva za prednje, a za stražnje -1.75 stupnjeva. Podsjetimo, upravo su 2013. na Silverstoneu imali višestruka pucanja guma zbog kojih su se bili prisiljeni vratiti na čvršću konstrukciju od kevlara iz 2012.

Veći nagib kotača (camber) izraženije opterećuje unutarnji rub gume iako pri velikim lateralnim silama u zavojima omogućuje okomitiji položaj gume na podlogu, a time i veće prijanjanje. Naravno, sve to ovisi i o postavkama ovjesa, tlakovima u gumama, razinama downforcea i drugim postavkama na bolidu.

Što se tiče minimalnih statičnih tlakova (koji se mjere u mirovanju jer dinamički tlakovi u vožnju rastu s temperaturom), Pirelli je postavio prilično visoke vrijednosti od 1.449 bara za prednje i 1.380 bara za stražnje kotače.

Za Hockenheim su tlakovi iznosili 1.484 bara, a stražnje 1,380 bara, u Austriji su bili nešto viši (1.553/1.415 bara), a da ne govorimo o Silverstoneu gdje su bili još veći nego za Suzuku (1.656/1.518 bara). Početni tlak u gumama mjeri se na temperaturi od 20 stupnjeva Celzijevih i na atmosferskom tlaku od 1 bara.

Pirelli pink ultrasoft F1 2017 United States GP Austin

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bolidi će zbog promjene pravila 2021. izgubiti oko 10% downforcea

Bolidi Formule 1 iduće sezone izgubit će oko 10% downforcea zbog promjene pravila koja se …