Iduća utrka ovogodišnjega F1 prvenstva u Bahrainu, koja nosi naziv VN Sakhira, ima tri sata pomaknut raspored u odnosu na prošlu utrku na istoj lokaciji, ali to se ne bi trebalo previše odraziti na temperature budući da se kvalifikacije i utrka ionako voze po mraku.

RASPORED VN SAKHIRA

1. slobodni trening PET 14:30
2. slobodni trening PET 18:30
3. slobodni trening SUB 15:00
Kvalifikacije SUB 18:00
Utrka NED 18:10

MAPA VANJSKE PETLJE BAHRAIN INTERNATIONAL CIRCUIT

KARAKTERISTIKE STAZE

Sa samo četiri zone kočenja i izostankom brzih zavoja dužega trajanja, ova inačica staze naglasak stavlja na kočenje i ubrzavanje iz sporih zavoja dok su lateralna opterećenja vrlo mala i kratka.

Osim toga, staza je oko dva kilometra kraća pa će kroz gume prolaziti manje energije, što znači da će vozači u kvalifikacijama morati manje brinuti za opadanje performansi guma te će moći odvoziti više brzih krugova na istim gumama.

Kočnice će biti pod još većim opterećenjem nego na klasičnoj verziji staze jer će bolidi imati manje downforcea pa će postizati veće brzine, a nepoznanica je prijanjanje vanjskoga dijela staze koji je obuhvaćen drugim sektorom.

Najbolja vremena po krugu bit će nešto sporija od 50 sekundi, a s obzirom da je pole position krug na uobičajenoj verziji staze odvožen prosječnom brzinom od 223.267 km/h možemo pretpostaviti da će prosjek na ovoj stazi biti oko 250 km/h što bi uz duljinu kruga od 3543 metara dalo krug od oko 51 sekunde.

Vanjska konfiguracija staze bit će najkraća staza u ovogodišnjem kalendaru, a samo bi Monaco bio kraći da nije otkazan zbog pandemije koronavirusa (3337 m). Ukupno će se voziti 87 krugova, najviše ove sezone.

Dosad najkraći kvalifikacijski krug u povijesti F1 odvozio je Niki Lauda na Dijonu 1974. u svom Ferrariju (58.79s), a Bottas je na prvoj utrci sezone u Austriji odvozio kvalifikacijski krug u vremenu 1:02.939.

2020 Sakhir GP map with Pirelli track characteristics and sectors Photo Pirelli F1 Edited by MAXF1net

2020 Sakhir GP map with sectors and DRS zones Photo FIA Edited by MAXF1net

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton objasnio zašto se pridružio Mercedesu

Lewis Hamilton objasnio je najvažniju odluku u svojoj karijeri kada je 2012. odlučio prije…