Petnaesta utrka ovogodišnjeg F1 prvenstva u Singapuru tradicionalno ne pruža previše akcije, ali ovogodišnjom utrkom su više nego inače dominirale strateške borbe koje su dovele do čuvanja guma i time i startnih pozicija – pogledajte koje je strategije koristio koji vozač i koliko je malo promjena bilo u odnosu na kvalifikacije.

Pirelli je ove godine uveo novu komponentu guma, izuzetno mekani hypersoft koji je najbliži pojmu kvalifikacijske gume, ali zbog pravila koja vozače prisiljavaju da utrku moraju startati na istom setu guma na kojem su se plasirali u Q3 najbržih deset moralo je startati na hypersoftu.

Kako bi uspjeli izvršiti strategiju jednoga ulaska u boks, vozači su morali produljiti uvodnu dionicu utrke na hypersoftu kako od drugoga seta guma ne bi morali očekivati previše, ali čak su i vozači u takvoj situaciji (Vettel) uz oprezniju vožnju uspjeli doći do cilja bez većih problema s potrošnjom guma.

Start je, kao i uvijek u Formuli 1, jedan od ključnih elemenata utrke, a na uličnoj stazi poput Singapura on je još važniji – vodeći su uspjeli zadržati svoje pozicije iako je Verstappen kasnije izgubio od Vettela na kraju pravca nakon petoga zavoja.

Tu je poziciju i vratio kroz boks nakon neuspješne Ferrarijeve kocke s ranim ulaskom u boks i prelaskom na ultrasoft, zbog čega je Vettel zaglavio iza Pereza, pa je vodeća šestorka utrku završila na istim pozicijama na kojima su i startali.

Alonso je iskoristio slobodu odabira guma s 11. startne pozicije i s dobrim startom i prvim krugom na ultrasoftu odradio izuzetno dugu prvu dionicu od čak 38 krugova (samo su Ericsson, Vandoorne i Sirotkin vozili dužu prvu dionicu), a utrku je završio na softu na kojem je u jednom trenutku bio najbrži na stazi.

Sainz i Leclerc također su profitirali od starta na ultrasoftu, a Hulkenberg se uspio oporaviti nakon lošega prvog kruga i osvojiti posljednji bod na utrci.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Formula 1 potvrdila kalendar za prvih osam utrka 2020.

Vodstvo Formule 1 potvrdilo je prvih osam utrka u ovogodišnjem kalendaru koji će započeti …