Ferrari je u Singapur donio najavljena poboljšanja koja bi im trebala pomoći da na svom SF90 dodaju nešto downforcea koji je ključan za dobro vrijeme na sporoj uličnoj stazi Marina Bay.

Talijanska momčad odbacila je držače nosa koji su sa svake strane imali nekoliko proreza, koje smo prvi puta vidjeli na McLarenu 2017., a umjesto njih ugradili su ‘kapu’ koju je prvi počeo koristiti Mercedes na VN Španjolske 2017.

Zbog drukčijega koncepta nosa Ferrarijeva kapa drukčija je od Mercedesove, koja je u posljednje dvije godine evoluirala, a Ferrari je iskoristio prostor oko središnje ekstenzije nosa i horizontalno pričvrstio vodeći rub kape.

Slično rješenje ove godine koristi nekoliko momčadi poput Renaulta, Alfa Romea i McLarena, a Ferrarijevo rješenje sprijeda podsjeća na stari nos kakav su koristili Racing Point / Force India.

2019 Singapore GP Ferrari new nose cape vane Photo Ferrari - Twitter
Novi nosači prednjega krila na Ferrariju SF90 s ‘kapom’

Ferrari se zbog uvođenja kape morao određi višestruko prorezanih nosača prednjega krila, a ovim rješenjem nastoje poboljšati tok zraka ispod nosa i prema podnici i ujedno stvoriti nešto prednjega downforcea budući da područje ispod kape radi kao mini difuzor na prednjem kraju.

Osim novoga nosa, Ferrari je na podnicu dodao nekoliko vertikalnih usmjerivača zraka pokraj uzdužnih proreza na podnici pokraj bočnih stranica, a tri takva usmjerivača ispred stražnjih guma, koji služe kao generatori vrtloga, sada su postavljeni pod drugim kutem.

Manjim promjenama na podnici Ferrari je prilagodio svoj aero paket zahtjevima spore staze u Singapuru koja traži maksimalan downforce, za razliku od brzih staza u Belgiji i Italiji.

Ferrari će s Vettelom i Leclercom izvršiti paralelne testove na slobodnim treninzima u petak kako bi učinkovitost novoga rješenja provjerili na stazi, a u subotu će odlučiti hoće li novi paket koristiti i u kvalifikacijama i u utrci.

“Nakon dvije uzastopne pobjede u momčadi vlada dobar osjećaj, kao i među navijačima, ali u stvarnosti su te pobjede već iza nas i jako smo svjesni da će Singapur pružiti nove izazove s konfiguracijom na kojoj naš bolid nije tako jak kao na nekim drugim stazama,” rekao je Binotto uoči Singapura.

“Donijet ćemo nekoliko novih dijelova kao dio naših nastojanja da smanjimo zaostatak za konkurencijom, na stazi na kojoj dominiraju spori zavoji.”

Ferrari SF90 old front wing French GP F1 2019 Photo AMuS
Stari Ferrarijevi nosači prednjega krila bez kape
Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Monako 1999. – Ferrari slavi dvostruku pobjedu

Ferrari je na današnji dan 1999. na četvrtoj utrci sezone u Monaku došao do dvostruke pobj…