Zbog velike potrošnje guma na brzom Silverstoneu Pirelli predviđa da se nitko neće odlučiti na strategiju jednoga zaustavljanja u boksu, a Ferrari se odlučio za različit odabir guma za start utrke od Mercedesa i Red Bulla – donosimo pregled tri najbrže strategije, moguće strategije i preostale setove guma.

Moguće strategije

Pirellijeva predviđanja nakon kvalifikacija kažu da je najbrža strategija s dvije promjene guma – start na softu, promjena na novi soft nakon 13 krugova i nakon 13 krugova prelazak na hard do kraja utrke (još 26 krugova).

Druga najbrža strategija je start na mediumu, promjena na soft nakon 15 krugova i promjena na hard nakon 13 krugova do kraja utrke.

Strategija s tri ulaska u boks je najsporija i uključuje tri kratke dionice na softu na početku utrke i hard gume do kraja.

Pirelli predviđa da bi soft guma trebala biti oko sedam desetinki brža od mediuma, ali u praksi se pokazalo da su performanse, čak i u jednom krugu, vrlo slične.

Bottas je na drugom treningu vozio gotovo identično vrijeme na softu i mediumu, a Leclerc je u prvom dijelu kvalifikacija vozio brže na mediumu (1:25.533) nego na softu u Q2 (1:25.546).

Na dužim dionicama medium guma postaje sve brža u odnosu na soft zbog manje potrošnje i pregrijavanja, što je posebno izraženo u prvom dijelu utrke dok je bolid najteži.

Hamilton i Leclerc imaju prednost novog seta soft guma

Od vodećih vozača samo Hamilton i Leclerc imaju po jedan novi set soft guma koji će im trebati za strategiju dva ulaska u boks, a Bottas, Vettel, Verstappen i Gasly imaju po novi set medium guma.

Ukoliko vozači strategije prilagode preostalim setovima novih guma, to bi moglo izgledati ovako:

Bottas – M – M -H (S)

Hamilton – M – S – H (M)

Leclerc – S – S – H (M)

Verstappen – M – M – S (H)

Gasly – M – M – S (H)

Vettel – M – M – H (S)

PREOSTALI SETOVI GUMA

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Vettel kritizira FIA-u – ‘To nije bilo jako profesionalno’

Sebastian Vettel smatra da se FIA nije ponijela profesionalno s kasnim izricanjem kazne za…