Porsche 956 and 919 Hybrid EVO Nurburgring caroussel

Volkswagen bi idući tjedan mogao potvrditi dugonajavljivani ulazak u Formulu 1 s jednim od svojih brendova, a nakon pozitivnih ishoda pregovora s čelnim ljudima Formule 1 šanse za dogovor prilično su velike.

Njemački automobilski gigant već dugo razmatra mogućnost ulaska u Formulu 1 s Porscheom ili Audijem i to u ulozi proizvođača motora, a kako bi izbjegli Hondinu sudbinu, koja se od 2015. do kraja 2017. mučila proizvesti konkurentnu pogonsku jedinicu, Nijemci žele ući na početku nove ere pravila za motore.

Trenutna generacija pogonskih jedinica zamrznuta je do kraja 2025., a nova generacija stiže 2026. i trebala bi biti jednostavnija, jeftinija, glasnija i s većim postotkom snage iz električnih izvora, uključujući izbacivanje složenoga MGU-H s kojim trenutni proizvođači imaju puno više iskustva.

Reuters tvrdi da izvori bliski njemačkom proizvođaču kažu da će odluka biti donešena na sastanku koji je zakazan idući tjedan.

“Nadamo se da ćemo uspjeti iskomunicirati svoju namjeru da uđemo u Formulu 1,” rekao je jedan od izvora, a drugi je dodao da postoji ‘dobra šansa’ za pozitivan ishod.

Audi se povezivalo s kupnjom McLarena, što su iz McLarena prošle godine demantirali, ali su potvrdili da su imali ‘istraživačke’ razgovore s upravnim odborom Volkswagena oko mogućega partnerstva s jednim od njihovih brendova poput Audija ili Porschea.

“Razgovarali su s nekoliko ljudi iz F1, čujem da će nešto učiniti s Red Bullom po pitanju Porschea,” rekao je tada McLarenov CEO Zak Brown.

“Mi ćemo čekati i vidjeti hoće li ući u sport jer to još nije odlučeno. Ako odluče ući, imamo važeći ugovor [do kraja 2025. s Mercedesom] i evaluirat ćemo mogućnosti uoči donošenja odluke što ćemo učiniti za 2026. i dalje.”

Najnovije glasine govore da Audi nudi 555 milijuna dolara za kupnju McLarena dok Porsche želi utemeljiti suradnju s Red Bullom.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Vozači nisu impresionirani ‘ekstremno sporim’ bolidima za 2026.

Aktualni vozači Formule 1 uglavnom su ujedinjeni u razmišljanju da nova generacija bolida …