f150th_italia_marbles

S novom promjenom pravila za 2017. koja uključuje šire gume i više downforcea, vozači bi u zavojima mogli iskusiti lateralna ubrzanja veća od 5 g, pokazale su analize.

Bolidi bi 2017. trebali biti tri do pet sekundi brži po krugu zahvaljujući znatno širim gumama i većoj količini aerodinamičkog pritiska, ali najnovije analize pokazale su da bi vozači u brzim zavojima mogli iskusiti dosad najveća poprečna ubrzanja.

Takve iznose poprečnih ubrzanja viđali smo samo na nekim zavojima poput 130R na Suzuki, ali u godinama kad su bolidi bili daleko brži u zavojima nego što su to danas. Razlozi su manja težina i slobodniji tehnički pravilnik, ali sada je cilj bolide ponovno ubrzati nekoliko sekundi po krugu, unatoč dodatnom povećanju težine.

Daleko od toga da su bolidi trenutno spori jer su se 2016. bolidi pristojno ubrzali u odnosu na 2015. Lewis Hamilton odvozio je 2.5 sekundi brži pole position krug nego prošle godine koji je tek tri desetinke sporiji od najbržeg kruga na Alber Parku (Sebastian Vettel, Red Bull RB7, 2011.).

Ali nova pravila koja bi bolide trebala učiniti tri sekunde bržima po krugu bolide će učiniti vizualno atraktivnijim, bržim u zavojima i boljim na kočenju (također zbog povećanja downforcea i otpora zraka).

Pregled novih pravila za 2017.

Zbog većeg otpora zraka zbog povećanih dimenzija bolida, širih guma i više downforcea (koji sa sobom uvijek donosi i dodatan otpor zraka) bolidi će biti nešto sporiji na ravnom (oko 10km/h), ali to će bez problema kompenzirati na kočenju i u zavojima. Također, šire gume (305 mm sprijeda i 405 mm straga, dosad 245/325 mm) povećat će i trakciju na izlasku iz zavoja što će poboljšati ubrzanje.

Analize momčadi (koje su dobile dodatne sate u zračnom tunelu u svrhu istraživanja za 2017.) pokazuju da će bolidi na pravcima u Barceloni biti oko 10 km/h sporiji (s trenutnim pogonskim jedinicama).

Treći zavoj u Barceloni vozači trenutno prolaze s oko 240 km/h u petoj brzini s poprečnim ubrzanjem od oko 3 g (3 puta većim od ubrzanja sile teže koje iznosi 9.81 m/s^2).

Novi bolidi bi prema simulacijama isti zavoj trebali prolaziti s 275 km/h s poprečnim (lateralnim) ubrzanjem od 5.5 g.

Ovaj dramatičan skok u brzini prolaska kroz zavoje otvorio je brojna pitanja poput sigurnosti i načina na koji će se vozači nositi s takvim ubrzanjima. Bolidi su prije desetak godina (2004. 2005. i 2006.) također znali putovati zavojima sličnim poprečnim ubrzanjima, ali bolidi su tada težili 605 kg s vozačem. Današnji bolidi (2016.) teže 702 kg s vozačem, a za 2017. je najavljeno povećanje težine na oko 720 kg zbog većih guma i veće karoserije.

Dodatna težina, uz izuzetno velike brzine po zavojima, uzrokuje potencijalne sigurnosne probleme. Ipak, trkaći direktor FIA-e Charlie Whiting smatra da je sigurnost današnjih bolida i staza dovoljno dobra te da problema neće biti.

Još jedna važna stavka u ovoj priči su gume čiji model Pirelli još uvijek nije proizveo, a kamoli testirao. Još uvijek nije poznato na kojem će bolidu (odnosno modificiranoj inačici nekog bolida) testirati nove gume, ali to će se svakako morati uskoro dogoditi.

Momčadi čekaju model novih guma kako bi mogli započeti s radom u zračnom tunelu i pripremama za 2017. koja nam donosi velike tehničke i vizualne promjene.

red-bull-f1-car-2017-by-andries-van-overbeeke
Pirelli nema nikakvih problema s najavljenim povećanjem aerodinamičkog opterećenja za 2017. Foto: Andries Van Overbeeke
Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

1 Komentar na "Vozači bi 2017. mogli iskusiti ubrzanja od 5.5 g"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
FerrariHR
Pretplatnik

Neke momčadi bi mogle jako profitirat ovim novim pravilima,bez obzira na to šta će svi imat ista pravila igre. Već sad neki na pravcu imaju prednost zbog jačeg motora, a neki u zavojima zbog većeg downforcea zahvaljujući boljoj šasiji. Biće zanimljivo.

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari – ‘Mercedes i dalje zaostaje kao mi prošle godine’

Ferrarijev F1 šef Mattia Binotto upozorava da se Mercedes još uvijek nije vratio u borbu z…