#63 George Russell

Nacionalnost Britanac
Datum rođenja 15. 02. 1998.
Mjesto rođenja Stevenage, Hertfordshire, Velika Britanija
Godina 20
Visina 185 cm
Težina 70 kg
F1 karijera 2019. –
Najbolji plasman u sezoni
Broj utrka
Pobjeda
Pobjednička postolja
Najbolja startna pozicija
Mjesta u prvom startnom redu
Najbrži krugovi
Bodovi
Utrka u vodstvu
Krugova u vodstvu
Službena web stranica https://www.georgerussellracing.com/

Biografija

George Russell je u dobi od 14 godina osvojio prvi naslov u kartingu 2012. osvojivši CIK-FIA Euro KF3 karting prvenstvo s tri pobjede i 75 bodova, a dvije godine kasnije osvojio je britansko prvenstvo Formule 4 s pet pobjeda i 11 pobjedničkih postolja u 24 utrke.

Iste godine Russell kao velika nada britanskog motorsporta osvaja i prestižnu McLaren AUTOSPORT BRDC nagradu, a 2015. završava šesti u europskom F3 prvenstvu s momčadi Carlin.

Russell je 2016. nastavio voziti u istom prvenstvu s momčadi Hitech GP, a završio je treći s tri pobjede i 10 postolja u 30 utrka. Iduće godine prelazi u GP3 seriju u kojoj postaje prvak u debitantskoj sezoni s tri pobjede i sedam postolja, a iste godine postaje i član Mercedes-AMG Petronas programa za mlade vozače.

Russell je 2017. testirao i F2 bolid, ali još važnije, testirao je i F1 bolide Force Indije i Mercedesa. S Mercedesom je odradio dva testna dana na Hungaroringu (ukupno 916 km), a za Force Indiju je nastupio na dva prva slobodna treninga u Abu Dhabiju i Brazilu.

Sve je to bilo i više nego dovoljno da Russell osigura F2 mjesto za 2018. u momčadi ART Grand Prix, a iako je Lando Norris bolje startao u sezonu Russell ga je tijekom godine zasjenio i osvojio uvjerljiv naslov prvaka sa sedam pobjeda, 11 postolja, pet pole positiona i pet najbržih krugova.

Russell je 2018. nastavio testirati F1 bolide Mercedesa i njihovih klijenata Williamsa i Force Indije, a ukupno je odradio pet testnih dana i odvozio 1834 kilometra.

Russellova brzina, zrelost i volja za učenjem i napredovanjem uvjerili su Williams da ga potpiše za F1 sezonu 2019. i to prije nego su potvrdili Roberta Kubicu, a mladi Britanac bio je prisutan na brojnim F1 utrkama u sezoni 2018. u kojima je učio od momčadi svjetskih prvaka i višestrukog prvaka Lewisa Hamiltona čije je radne navike i komunikaciju pozorno pratio.

Zbog svih tih razloga Russell je jedan od najuzbudljivijih debitanata koje je Formula 1 vidjela u posljednje vrijeme, ali posao mu otežava činjenica da će voziti za Williams koji je 2018. završio posljednji u poretku konstruktora.

Ali i Charles Leclerc svoju je debitantsku sezonu započeo u nekonkurentnom Sauberu pa je tijekom sezone svejedno uspio pokazati svu raskoš svoga talenta i osigurati mjesto u Ferrariju za F1 2019. Može li i Russell krenuti njegovim putem tek treba vidjeti, a prvi zadatak bit će mu pobijediti povratnika Roberta Kubicu.