#28 Will Stevens

stevens_profil_velika

Nacionalnost Britanac
Datum rođenja 21. 06. 1991.
Mjesto rođenja Rochford, Surrey, Engleska
Godina 24
Visina 171 cm
Težina 63 kg
F1 karijera 2014. – danas
Najbolji plasman u sezoni 23. (2014.)
Broj utrka 15
Najbolji plasman u utrci 13 (x1)
Pobjednička postolja 0
Najbolja pozicija na startu 13 (x1)
Mjesta u prvom startnom redu 0
Najbrži krugovi 0
Bodovi 0
Utrka u vodstvu 0
Krugova u vodstvu 0
Službena web stranica willstevens.co.uk

(statistike nakon VN SAD-a 2015.)

Svoju karting karijeru Will Stevens započeo je s 11 godina i osvojio brojne naslove poput Stars of Tomorrow nacionalnog prvenstva – Rotax Mini Max (2004.), Super 1 JICA prvenstvo (2005.), juniorsko britansko ICA prvenstvo (2005.), WSK juniorsku međunarodnu ICA seriju (2006.), talijanski Open Masters – KF2 (2007.), CIK-FIA Europsko prvenstvo – KF2 (2007.) i Azijsko-pacifičko prvenstvo – KF2 (2007.), a sve naslove od 2007. nadalje osvojio je s legendarnom momčadi Tony Kart Racing.

Upravo ga je njegov uspjeh u Azijsko-pacifičkom prvenstvu usmjerio na utrke jednosjeda. Krajem 2008. natjecao se u Zimskoj portugalskoj seriji juniorske Formule FR 2.0 i Michelin zimskoj seriji britanske Formule Renault.

Mladi Stevens je 2009. sudjelovao u Formuli Renault 2.0 Eurocup, Michelin Formuli Renault britanskom prvenstvu i Toyota Racing seriji Novog Zelanda, a završio je sedmi u Michelin britanskoj seriji.

Godine 2010. usredotočio se na britansku Michelin Formula Renault seriju u kojoj je završio četvrti u ukupnom poretku s dvije pobjede, a nastupao je i u Formuli Renault 2.0 NEC i Formuli Renault 2.0 Eurocup.

Ostao je u Formuli Renault 2.0 Eurocup gdje je 2011. završio četvrti u ukupnom poretku, a natjecao se i na četiri utrke CERTINA Formula Renault 2.0 britanskog prvenstva.

Iduće godine prelazi u Formulu Renault 3.5 gdje vozi za momčad Carlin, a završava na razočaravajućem 12. mjestu u ukupnome poretku.

I 2013 ostaje u istom natjecanju, ovoga puta s momčadi P1 Motorsports, a ostvario je pet pobjedničkih postolja na putu prema četvrtom mjestu u ukupnom poretku. Iste je godine Will prvi puta iskusio vožnju u bolidu Formule 1 na testiranju za mlade vozače na Silverstoneu, s momčadi Caterhama. Odvozio je 98 krugova i postavio 13. najbrže vrijeme dana.

U 2014. se i dalje natjecao u Formuli Renault 3.5, s momčadi P1 Strakka Racing, a zabilježio je dvije pobjede i četiri pobjednička postolja na putu prema šestom mjestu u ukupnom poretku.

Početkom listopada 2014., nakon što je ponovno testirao s Caterhamom na Silverstoneu, Stevens je postao službeni rezervni vozač momčadi Marussia, uz Alexandera Rossija. Willu je obećano sudjelovanje u nekoliko prvih slobodnih treninga na preostalim utrkama sezone.

Mjesec dana kasnije, kad su se i Marussia i Caterham povukli iz natjecanja, javno financirani projekt omogućio je povratak Caterhama na stazu u Abu Dhabiju. Will Stevens pozvan je da vozi za njih uz Kamuia Kobayashija jer je Marcus Ericsson napustio momčad.

Iako je na papiru Stevens bio najsporiji u kvalifikacijama, s obzirom na neiskustvo njegovih je pola sekunde zaostatka za iskusnim Kobayashijem bilo sasvim prihvatljivo.

Početkom 2015. momčad Marussia bila je na rubu senzacionalnog povratka u Formulu 1. S obzirom na to da je krajem 2014. praktički bila pokopana, kao i Caterham, znakovi života sredinom veljače bili su vrlo ohrabrujući.

Momčad je 19. veljače učinila velik korak prema povratku iz administracije ušavši sa svojim ulagačima u CVA (Company Voluntary Arrangement), što im je omogućilo povratak kontrole nad momčadi i stavljanje iste u ruke njezinih direktora – Graemea Lowdona, Johna Bootha i Justina Kinga kojeg neki spominju kao nasljednika Bernieja Ecclestonea. Jedan od razloga Marussijina uskrsnuća je potvrda da će dobiti novac od Formule 1 za 2014. koji im pripada ostvarivanjem 9. mjesta u ukupnom poretku, a riječ je o iznosu od oko 30 milijuna britanskih funti.

Will Stevens imenovan je vozačem Marussije 25. veljače. Momčad će za početak sezone pripremiti prošlogodišnji bolid po novim tehničkim pravilima, a kasnije planira utrkivati se s potpuno novim bolidom dizajniranim za 2015.